fbpx
Menu
Mindset

Elin is 9 maanden. Wat kan je leren van baby’s?

Wat kun je leren van een baby en welke waardevolle lessen geeft een baby over het leven

Als er iets mooi is, is het een baby observeren, zonder dat ze het zelf doorhebben kunnen we zo veel van baby’s leren. Ze zijn nog zo ontzettend puur en zich totaal niet bewust van de mening van anderen. Ze doen wat er op dat moment in ze opkomt en kijken blij en vol bewondering de wereld in. Elin is inmiddels ruim 9 maanden. Het is fantastisch om naar haar te kijken, om haar bij ons te hebben. Wat kun je leren van baby’s?

Les 1: Leef in het nu

Baby’s hebben nog weinig tijdsbesef. Ze denken nog niet na over morgen of straks en zijn niet bezig met gisteren. Baby’s zijn alleen maar in het nu. Ik wil nu die plant van de tafel trekken dus dat ga ik nu doen. Ik wil nu mijn spinazie fijn knijpen en in mijn haren smeren. Baby’s zijn nog niet bezig met gevolgen, alleen met ontdekken en beleven.

Leef in het nu. Het geeft enorm veel rust in je hoofd en nu is het goed. We denken met z’n allen heel veel na over het verleden en de toekomst. We maken ons druk om wat er is gebeurd. Wat je beter had kunnen zeggen of doen. Over wat je hebt gedaan. We maken ons zorgen over de dingen die komen gaan. Al dat nadenken lost niks op. Het geeft stress. En stress is niet goed voor je.

Alles in het verleden en de toekomst zit in je hoofd. Het is er niet. Het zijn gedachten, je kunt er niks (meer) aan veranderen. Laat het los. Het enige wat er is, is het nu. Dat wat op dit moment gebeurt.

Les 2: Geniet van wat je doet

Elke dag weer is genieten om dat kleine mensje te zien wakker worden. Ze rekt zich uit, wrijft een keer in haar oogjes, haar oogjes gaan open en daar is ie dan. Een enorme grote lach. Zo. Wakker en uitgeslapen. En zin in de dag. De rest van de dag, of in ieder geval het grootste gedeelte ervan, blijft ze blij en gelukkig. Ze straalt het aan alle kanten uit. Jaaa, leuk om mensen te zien. Jaaa, leuk om eten te krijgen. Jaaa, leuk we gaan naar buiten. Jaaa, leuk we gaan douchen.

Doe zo veel mogelijk dingen die je leuk vindt. Het allerbelangrijkste in het leven is leven! En doe de dingen die je doet met aandacht. Geniet ervan en ben niet bij de boodschappen als je met je kinderen speelt. Geniet van het warme lente zonnetje als je buiten in de tuin een kopje thee drinkt.

Les 4: Zet door

Baby’s hebben iets wat we hoe ouder we worden rap rap verleren. Doorzettingsvermogen. Fantastisch om naar te kijken. Elin kan zich inmiddels optrekken en blijven staan. Al weken is ze aan het proberen. Meerdere keren per dag probeerde ze zich aan de rand van de tafel omhoog te trekken. Elke keer weer viel ze, twee keer helaas zelfs met haar tandjes op de rand van de tafel, AUW! Hield haar dat tegen? Zeker niet. Ze wilde kunnen staan, het was moeilijk maar ze zette door. En nu kan ze het.

Wil je doelen bereiken, hou dan vol. Heb je een missie? Ga er voor. Zet door. Geef niet op als het moeilijk wordt. Ga bereiken en doen wat jij wil in je leven.

Les 4: Ga op avontuur

Stilliggen of stilzitten is niks voor baby’s. Baby’s moeten op avontuur. Het is instinct. Ze kunnen niet anders. Denk je eens in door de ogen van een baby te kijken. Je hebt geen idee wat je allemaal ziet, wat het is of wat het kan. En je hebt zin om daar achter te komen. Je kunt eindeloos en gefascineerd een takje onderzoeken. Hoe voelt het, hoe ziet het er uit, en bovenal, hoe smaakt het?

Ontdek nieuwe dingen. Ga dingen doen die je nog niet kent. Ontdek dingen die je nog niet weet. Leer iets nieuws. Vul je brein met nieuwe spannende of interessante informatie. Nieuwe dingen leren, dingen buiten je comfortzone doen, geeft een goed gevoel.

Les 5: Het leven is fantastisch

De wereld is dus één groot avontuur. Het leven is fantastisch. Er is enorm veel te lachen. Enorm veel te leren.

Grote mensen kunnen alles ontzettend ingewikkeld maken. We denken veel te veel na, leven veel te veel in ons hoofd. Kom eruit. Ga leuke dingen doen, kijk om je heen, kijk naar hoe baby’s dat doen, het leven is leuk!

Wil je op de hoogte blijven? Ik actief op Facebook, en instagram.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.