fbpx
Menu
Mindset

Rust in je hoofd – Hoe kun je omgaan met een crisis

Hoe ga je om met de coronacrisis - 5 tips om je beter te voelen

De coronacrisis schudt de wereld nogal door elkaar. Op moment lijkt het nergens anders over te gaan. Alle maatregelen die worden genomen hebben nogal impact op onze levens en dagelijkse gewoontes. Al die veranderingen kunnen behoorlijk wat gevoelens met zich mee brengen. Angst, frustratie, onzekerheid. Hoe krijg je weer wat meer rust in je hoofd terug?

De afgelopen weken hebben me nogal van mijn stuk gebracht, bijna iedereen denk ik. Ik had enorm moeite met de verschillende emoties die langs kwamen en er groeide een dikke knoop in mijn maag.

Tijd om de balans weer te herstellen en de angst los te laten. Een aantal dingen helpen mij om me weer meer in balans te voelen en om te gaan met deze onzekere situatie. En misschien helpen ze jou ook een beetje.

1. Accepteer de situatie

Als eerste – Accepteer dat dit virus er nu is en alle maatregelen die er nu genomen worden om de kwetsbare mensen onder ons te beschermen. Het is niet leuk, maar het is zo en je er tegen verzetten gaat de situatie niet veranderen. Weerstand tegen de situatie voelen en weerstand uiten geeft alleen maar meer stress. En stress is net niet wat je nu deze tijd het beste nodig hebt. Je hebt al zat voor je kiezen.

Kies er voor zo rustig mogelijk te blijven. Go with the flow. Accepteer dat het nu is zoals het is, houd je aan de maatregelen van het RIVM en richt je op wat wel kan. Laat de rest los. Dit gaat voorbij. Echt.

2. Beperk de informatie stroom

Ben heel zorgvuldig met welke informatie je tot je neemt. Het is verleidelijk alle nieuws en alle berichten tot je te nemen en zo zitten we ongemerkt de hele dag achter het nieuws, social media en onze telefoon onze koppies te vullen.

Het zorgt voor onrust in je hoofd en een hoop vervelende negatieve emoties. Beperk de informatie die je tot je neemt en maak je los van de angst en onzekerheid die op moment heerst. Ga er niet in mee. Doe er niet aan mee en verspreid het niet verder.

Ik kijk geen nieuws. Ik heb jaren geleden al besloten dat ik me er alleen maar ellendig door voel. Wat niet betekent dat ik niet meer op de hoogte ben. Ik krijg sowieso wel mee wat er gebeurt in de wereld en als ik iets belangrijk vind of graag wil weten dan zoek ik het op.

Dat betekent totaal niet dat ik mijn kop in het zand wil steken, het heeft alles te maken met zorgen voor jezelf. Wat er in de wereld gebeurt, wat er gebeurt rondom het corona virus raakt me wel degelijk heel hard en ik wil doen wat ik kan. Je continue zorgen maken of ellendig voelen draagt helemaal niks bij aan de hele situatie.

3. Herpak jezelf

Je hebt gelijk. Het is niet leuk, het is ronduit KAK met een hele grote K. Het zijn moeilijke en rare, bizarre tijden, we hebben met z’n allen geen idee wat er gaat gebeuren of hoelang het gaat duren. Je hebt hier niet voor gekozen. Klopt. Maar het is zo en niet anders. Het is niet leuk maar ben even heel eerlijk naar jezelf. Heb je het op dit moment echt heel slecht?

Er is veel frustratie om ons heen. Er wordt vanalles van je verwacht rondom thuis werken. En de juffen blijven taakjes en dagschema’s opsturen. Op internet lijkt het wel alsof alle moeders er strikte dagschema’s op na houden en de hele dag creatief en actief met hun kinderen aan de slag gaan.

Zie dat als inspiratie en niet als iets wat je MOET doen. Iedereen snapt, ook de juffen en meesters, gymdocenten, piano-instructrices van je kinderen dat je in een spagaat zit op dit moment. Ben dankbaar dat ze je inspiratie en handvatten bieden om de dagen zo goed mogelijk door te komen.

Jij voelt het beste wat nu het beste is voor jouw gezin. Maak je niet teveel zorgen over een achterstand. Het is voor iedereen een onrustige tijd, ook voor je kinderen. Kinderen leren ook van spelen.

Van de week stuurde iemand mij een berichtje waar ik helemaal achter kan staan. Zorg dat je kinderen straks als dit allemaal voorbij is, terug kijken op een periode die warm en veilig was.

Het is voor je kinderen ook een onzekere periode. Hun hele wereld verandert. Ze mogen iet naar school, hun normale dagritme valt weg, ze kunnen niet naar hun vriendjes, opa’s en oma’s… Ook zij krijgen heel wat mee van wat er gebeurt, wat kan uiten in frustratie en ze nemen jouw emoties feilloos over. Doe leuke dingen. Knuffel ze extra vaak.

Kijk naar wat er allemaal wel goed gaat. Wees dankbaar voor wat je hebt.

Hoe krijg je meer rust in je hoofd in tijden van crisis

4. Zorg goed voor je zelf

Zorg goed voor jezelf. Blijf bewegen. Ga naar buiten waar het kan om te wandelen, te skaten of te fietsen (houd afstand). Of zorg dat je binnen wat extra beweging pakt, er zijn heel veel verschillende fantastische mensen online te vinden die hun diensten nu gratis aanbieden. Probeer zo gezond mogelijk te eten. I know, super lastig als je de hele dag thuis bent.

Lees ook: Meer rust momenten in je dag – praktische tips

Zorg niet alleen voor je lijf maar ook goed voor je hoofd. Het is hartstikke veel op dit moment allemaal en het is logisch dat je je overprikkeld voelt. Waarschijnlijk probeer je verschillende rollen zo goed mogelijk uit te voeren.

Het is een tijd waarin heel veel emoties elkaar rap rap opvolgen. Accepteer ze, ze mogen er zijn. Er is geen goed of slecht in hoe jij je voelt.

Vergelijk je niet met anderen en realiseer je dat wat anderen laten zien op social media niet de hele waarheid is. Je doet wat je kan. Wat niet gaat, dat gaat niet. Voel je daar niet schuldig over. Je doet je best en je doet het goed. Het hoeft niet perfect.

Pak de momentjes die je pakken kan om jezelf op te laten. Zorg dat je overeind blijft staan en dat je af en toe je aandacht kan verzetten. Probeer goed te voelen wat jij nodig hebt. Heb je het nodig om af en toe alleen te zijn? Mediteer, neem een warm bad, ga even een half uurtje alleen naar buiten als het kan, pak een inspirerend of ontspannend boek, doe wat oefeningen, doe een half uurtje je ogen dicht. Maak het extra gezellig thuis.

5. Ben mild

Ben mild naar je zelf. Je doet wat je kan. Wat niet lukt, lukt niet. Het hoeft niet perfect, je doet je best en je doet het goed!

Ben mild naar anderen en oordeel niet. Kies ervoor liefdevol naar de mensen om je heen te kijken. Niet iedereen reageert hetzelfde op een (crisis) situatie. Je hebt er helemaal niks aan en je gaat je er zeker niet beter door voelen als je je opvreet en gefrustreerd raakt doordat anderen het in jouw ogen niet goed doen. Het geeft stress, en dat willen we niet. Leven en laten leven. Laat het los dat mensen het anders doen dan jij.

Ben mild naar je gezin. Het is niet niks al die emoties en veranderingen.

Wil je op de hoogte blijven? Ik actief op Facebook, en instagram.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.