fbpx
Menu
Mindset

Wat vertel jij tegen jezelf? Verander negatieve in positieve gedachtes

Hoe verander je negatieve gedachten in positieve gedachtes over jezelf?

JIJ BENT HELEMAAL GEWELDIG! Hoe fijn zou het zijn als je dat zelf zou geloven en ook helemaal tot in je diepste zelf zou voelen? Hoor jij wel eens hoe je tegen jezelf praat? En welke dingen jij allemaal voor waar aanneemt, je tegen jezelf zegt?

Meestal zijn we voor anderen veel milder dan voor onszelf? Waarom eigenlijk? Waarom ben je zo streng voor jezelf?

En de vraag is natuurlijk, wat is er allemaal ook echt waar van wat je denkt over jezelf. Klopt het wel wat jij je zelf vertelt, is jouw waarheid wel de waarheid of kun je die gedachtes in twijfel trekken?

Je kan kiezen wat je gelooft

Je kan kiezen wat je gelooft. En dat klinkt misschien wel heel zweverig, ik moest er jaren geleden ook niks van hebben. Het is eigenlijk gek hoe wij lichamelijke klachten heel serieus nemen en direct aanpakken, en dat we ons geestelijke zorg zo weinig serieus lijken te vinden. We drukken het verbeteren van onze geestelijke gezondheid veel te snel in een zweverig hoekje. Want dat is niks voor mij.

Ik kan je vertellen, je kunt het zo zweverig maken als je wil. Je kunt er ook heel nuchter in staan. Allemaal prima.

Even terug, hoezo je kunt kiezen wat je gelooft? Denk hier eens over na. We zijn ontzettend geneigd voor negatieve scenario’s te kiezen. We denken heel vaak gedachtes als, dat kan ik niet. Ik ben te dik, mijn armen zijn niet strak genoeg, ik ben niet in de wieg gelegd om geld te verdienen, die baan is te hoog gegrepen voor mij, ik ben geen marathon loper, vul zelf maar in. Wat voor dingen zeg jij regelmatig tegen jezelf?

En die gedachtes geloven we ook nog. We voelen het echt. Waarom? Omdat we het heel heel vaak tegen onszelf zeggen. Het is net als de tafels leren. Eerst lukt het niet maar je houdt vol. Je blijft oefenen en dan ken je ze uit je hoofd. Je hebt als waren een verbinding gemaakt in je hersenen. Een groefje.

Hoe vaker je iets herhaald, hoe dieper dat groefje wordt. Het wordt een groef. Een vaart, een kanaal, een rivier….

Laten we even terug gaan naar onze negatieve gedachtes. Als jij elke keer als je naar jezelf kijkt zegt dat je te dik bent, dan ga je dat ook geloven. Hoe vaker je negatief over jezelf praat, hoe meer je gaat geloven en ook voelen dat je inderdaad niks kan, dat je niks waard bent en niet goed genoeg. Onzin, jij bent prima. Je bent geweldig zelfs, als je er maar in zou geloven.

Als je jezelf kunt wijsmaken dat je niet goed genoeg bent, of dat je niet geschikt bent voor wat je graag wil, of dat iets niet bij je past, dan kun je jezelf ook wijsmaken dat het tegenovergestelde waar is. Dus waarom zou je dat dan niet doen?

Als je jezelf negatieve gedachtes kunt aanpraten die je geloofd, dan kan het toch ook andersom? Jazeker kan dat. Je kunt vanaf nu tegen jezelf zeggen dat je goed bent zoals je bent. Dat je kan bereiken wat je wil.

Verander negatieve gedachten in positieve gedachten

Maar Maai, ik kan het wel zeggen maar ik voel hem niet. En ik zie mezelf ook niet voor de spiegel roepen hoe mooi ik mezelf vind. Nee dat klopt, en dat hoeft ook niet. Het is ook niet zo gek. Je hebt jaren tegen jezelf gezegd dat je het niet kon. Je hebt het zo vaak gezegd dat je een enorme rivier gegraven hebt in je brein. En als je iets denkt of geloofd, dan gaat je brein bewijzen verzamelen. Je kijkt als het ware door een tunnel. Je brein filtert eruit wat voor jou interessant is.

We weten allemaal dat als je graag zwanger wil worden, het echt lijkt of iedereen zwanger is. Gek toch, valt je nooit op en nu jij een babytje draagt, lijkt het wel of iedereen met een dikke buik rond loopt. Je ziet en hoort waar je focus ligt. Waar je hoofd vol van is zeg maar.

Die rivier is niet zomaar omgelegd, dat kost tijd. En dat is bovendien ook hartstikke moeilijk. Maar dat iets moeilijk is, betekent niet dat het niet kan. Ik hoor je bijna zuchten. Je moet een nieuwe positieve gedachte heel vaak horen om ook een groefje te graven.

Begin door jezelf er op te betrappen hoe je tegen jezelf praat. Elke keer als je denkt of jezelf negatief over jezelf hoort praten, ben je je er simpelweg van bewust dat je dat doet. Je kunt jezelf 3 dingen afvragen.

  • Is het waar wat ik denk of zeg?
  • Is het een gedachte die mij verder helpt?
  • Wat zou ik in plaats hiervan kunnen zeggen?

Is het waar dat je het niet kan? Wie zegt dat? Heb je het al geprobeerd? Heb je het echt geprobeerd en vol gehouden? Heb je er je uiterste best voor gedaan?

Is het een gedachte waar je je beter door voelt? Gaat deze gedachte me op weg helpen?

Hoe zou ik deze negatieve gedachte kunnen ombuigen naar een positieve gedachte?

Wordt de beste versie van jezelf

Is het niet zo dat als jij lekker in je vel zit, je een leuker persoon bent? Is het niet zo dat de mensen om jou heen de beste versie van jou verdienen? En is het niet hartstikke fijn als jij de aller aller beste versie van jezelf kan zijn?

👉 gratis ebook >>> 4 tips waarmee je de dag met meer energie doorkomt

👉 podcast

👉 Instagram cursus Leuker leven 6 daagse >>> ontdek hoe jij meer tijd en energie voor jezelf vrij maakt

Jij bent het waard om je goed te voelen! Investeer in jezelf. Begin met jezelf ruimte gunnen. Begin eens met dat ook tegen jezelf te zeggen. Stop met negatief tegen EN over jezelf te praten. Herken het als je de neiging hebt jezelf tekort te doen. Veroordeel jezelf er niet om, het is een nieuwe weg en daar moet je aan wennen. Het is lastig om diep ingesleten gewoontes te veranderen maar het is het keihard waard. Jij bent het waard!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.