fbpx
Menu
Mindset

Familieopstelling, wat is dat eigenlijk?

Familieopstelling, wat is dat

Anderhalf jaar geleden stapte ik in bij een coach die volledig werkte met familieopstellingen. Ik had eigelijk geen idee hoe een familieopstelling in zijn werk zou gaan, ik had alleen vooraf het boek de fontein van Els van Steijn gelezen en wist meteen, hier zit iets heel waardevols in. Wat meteen ook een aanrader is als je enigszins nieuwsgierig bent. Maar eigenlijk wil ik tegen je zeggen, ga niet consumeren, maar ga het ervaren.

De eerste sessie was het voor mij direct duidelijk. Dit is wat ik ga doen met mijn leven. Ik wil dit kunnen. Dit is zo ontzettend bijzonder, ik wil dit heel erg goed beheersen. Inmiddels heb ik het coachingstraject afgerond >>> lees hier wat het na een jaar al voor mij betekende <<< en rond ik in Januari 2023 mijn opleiding bij IVSW van Elmer Hendrix af, om zelf familieopstellingen te kunnen begeleiden.

In een jaar kan zo veel gebeuren!

De vraag die ik inmiddels dus heel regelmatig op mijn bord krijg, is ‘Een familieopstelling, wat is dat eigenlijk?’

Wat is een familiesysteem?

Het idee is dat iedereen een unieke vaste plek heeft binnen het gezin en de familie. Jij bent onderdeel van het familiesysteem en blijft daar hoe of wat dan ook onlosmakelijk mee verbonden. Deze onzichtbare binding is niet te breken. Ook niet als je om welke reden dan ook geen contact hebt met je biologische ouders.

Grootouders in een waaier uitgespreid naar achteren, niet geboren, overleden of verzwegen kinderen, ex partners, maar ook daders en slachtoffers behoren tot het systeem.

Je biologische ouders komen eerst, je vader en je moeder, dan het oudste kind en in volgorde de kinderen die erna komen, ook als ze niet meer bij ons zijn. Dat is de natuurlijk orde binnen het gezin. Mooiste voor het systeem zou zijn als iedereen op zijn eigen plek zou staan. Jij op je kindsplek en je ouders op de plek van vader of moeder. En daarachter alle grootouders. Een waaier met jou op de punt.

Met jouw eigen kinderen heb je weer een nieuw systeem.

Wat je in de realiteit vaak ziet is dat plekken verschuiven. Bijvoorbeeld doordat een kind voor een van de, of beide ouders gaat zorgen (vaak emotioneel). Of tussen de ouders in komt te staan, bijvoorbeeld bij een scheiding. Of er zijn broertjes en zusjes waar niet over wordt gepraat.

Het kind verschuift daarmee naar de plek van de ouder of misschien wel daarboven. Wanneer je niet op je eigen plek staat in jouw familiesysteem ervaar je weerstand.

Niet op je eigen plek staan in het familie systeem kan zich op verschillende manieren uiten:

  • moeite hebben met je grenzen aangeven
  • groot verantwoordelijkheidsgvoel
  • overgevoelig voor leed
  • een schuldgevoel met je meedragen
  • snel overprikkeld zijn
  • je minder waardig of niet belangrijk voelen, altijd op de laatste plaats staan
  • je niet gezien of gehoord voelen
  • maar ook lichamelijke klachten
  • het gevoel dat ‘iets’ je tegen houdt of dat je geremd wordt in je leven
  • je durft jezelf niet voluit te geven of uit te spreken
  • Je durft jezelf niet te zijn
  • steeds weer tegen dezelfde blokkades in je leven oplopen
  • ….

Eigenlijk is dit maar een kleine greep voorbeelden. Bijna alles waar je tegen aan loopt zou je kunnen opstellen.

Hoe gaat een familieopstelling in zijn werk?

Een familieopstelling is een vorm van begeleiden waarbij je recht naar de kern van dat waar je tegen aanloopt gaat. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je in een familieopstelling de realiteit herkent. Een familie opstelling legt bloot wat er in de diepte speelt en geeft daardoor inzichten en is meteen heel helend.

Een familieopstelling kan op verschillende manieren uitgevoerd worden

Tijdens een opstelling vertel je waar je tegen aan loopt. De begeleider stelt mogelijk wat verdiepende vragen en besluit de opstelling neer te zetten.

Werk je met een groep dan zullen de overige groepsleden mogelijk uitgenodigd worden representant te staan voor (een deel van) jou en vaak een of beide ouders. Je ouders zijn niet werkelijk aanwezig. Werk je 1 op 1 dan gebruik je poppetjes of bijvoorbeeld blaadjes op de vloer.

De opstelling zelf, de bewegingen die ontstaan, en het gebruik van systemische zinnen maken heel veel los en op diep niveau ruimte voor heling.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.