fbpx
Menu
Mindset

Geef je tijd aan de mensen die het meest belangrijk voor je zijn

Welke mensen zijn het meest belangrijk voor je?

Het is soms knap ingewikkeld met je vrienden af te spreken. Er moet van alles. Er wordt een huishouden gerund, er wordt gewerkt, er wacht misschien een partner, een hond, er moeten kinderen heen en weer getaxied worden en achter hun broek aan gezeten. Ergens wil je zo ontzettend graag wat meer tijd voor jezelf of gewoon eens kunnen afspreken met je vriendin, maar je lijkt nergens aan toe te komen. Altijd te druk.

Aan welke mensen geef jij het liefste je tijd weg?

We zijn allemaal onderdeel van een mini samenleving. We hebben een hele hoop mensen om ons heen waar we sociaal mee zijn. De hele dag door kom je mensen tegen, die in meer of mindere mate wat van je willen. Ik hou van mijn mini samenleving en tegelijkertijd voelt het wel eens overweldigend. Al die leuke en minder leuke mensen.

We hebben allemaal mensen om ons heen waar we altijd energie van krijgen als we ze zien. Elke keer verheug je je op die afspraak en als je elkaar ziet is het alsof je verder gaat waar je was gebleven samen. Na die afspraak ben je nooit leeg of uitgeput. Het is juist iemand waar je enorm veel energie van krijgt. Na deze afspraak voel je je opgeladen en blij. Deze contacten zijn waardevol. Dit zijn mensen waarbij je oplaadt zijn de mensen die belangrijk zijn. De mensen die prioriteit mogen hebben. Ze staan op het belangrijke mensen lijstje.

Welke mensen kosten je te veel energie?

We hebben ook allemaal mensen in onze omgeving die energie kosten. Ze willen misschien heel graag elke keer hun verhaal bij je kwijt en geven weinig ruimte voor jou. Soms kan iemand zoveel narigheid bij je uitstorten dat je daar de hele avond nog last van hebt. Dat is hartstikke logisch natuurlijk in het geval van je beste vriendin die in een vervelende periode zit, dat zijn situaties die tijdelijk zijn en natuurlijk maak je tijd want dat is iemand die je je tijd gunt. Waarschijnlijk is het ook niet zo dat jij op dat moment het gevoel hebt dat alleen jij aan het geven bent. Op een ander moment ben jij weer aan de beurt en dat weet je. 

Maar bij sommige mensen heb je elke keer opnieuw het gevoel dat je je weer hebt laten overhalen een klusje op te knappen, je zei veel te snel JA, terwijl je eigenlijk nee wil zeggen, en nu weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen. Steeds weer krijgen ze het voor elkaar je voor hun karretje te spannen. Of je hebt ergens het vermoeden dat iemand vriendschap wil omdat ze iets van je willen hebben. Je hebt het gevoel dat deze relatie bestaat uit geven alleen van jouw kant, het klopt niet. Denk er eens over na of deze relatie jou nog dient. Wat is het dat jij je tijd hier nog voor vrij maakt? Voel je je misschien schuldig of verplicht? En is dat terecht? Ben eerlijk naar jezelf. Je mag hier over nadenken. Met nadenken kwets je niemand. 

De twijfelgevallen

We hebben ook allemaal kennissen. Echt heel fijn en gezellig om mee te babbelen als we ze tegenkomen. En misschien ook wel om eens koffie mee te drinken natuurlijk, het zijn leuke gezellige mensen, maar je ziet er geen diepe vriendschap in. Dit is een lastige groep. Als je alle tijd van de wereld had was er geen probleem. Maar je tijd is beperkt. Dus de keus is aan jou, is het je waard je kostbare tijd uit te geven aan mensen die niet staan op je lijstje belangrijke mensen. Daar kan voor jezelf net zo goed een JA als een NEE uitkomen. Het is goed om erover na te denken, je kunt je tijd maar één keer uitgeven.

Ik bedoel dus niet dat je al die leuke kennissen helemaal links moet laten liggen. Het is hartstikke fijn om bijvoorbeeld op het schoolplein of in de sportschool fijne contacten te hebben. Het is lekker om te socializen als je daar behoefte aan hebt. Maar, misschien is dat voor jou wel net zo’n dikke maar als voor mij, wil je niet continu het gevoel hebben overboekt te zijn. Het is niet fijn om altijd het gevoel te hebben dat het druk is, dat je voor niemand echt tijd kunt maken. Dat je het niet voor elkaar krijgt een afspraak met je beste vrienden in je overvolle agenda te maken en nog genoeg kwalitatieve tijd voor jezelf en je gezin over te houden.

Lees ook: Meer rustmomenten in je dag – praktische tips

Wil je meer rust in je agenda? Kijk dan eens aan wie je je tijd nu geeft en aan wie je je tijd graag wil geven. Als dat voor jezelf duidelijk is, is het makkelijker prioriteiten te stellen als iemand je wat vraagt of wat van je wil.

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

2 Comments

 • Inge Verschoor
  15 juni 2020 at 10:44

  Heel logisch wat je schrijft en soms toch heel lastig.
  Stiekem vond ik de corona tijd niet zo erg🙈 Tijd voor het gezin. Jeroen is meer thuis en dat is fijn!
  Werk ging door, lesgeven aan de meiden, zorg voor de dieren. Druk druk.

  Waar ik échte van kan genieten is een momentje alleen met Jeroen. Van de meiden en al is het maar een dikke knuffel aan mijn stippel vriend.
  Verplichtingen op stal, maar een momentje met hem knuffelen of samen werken geeft zoveel voldoening. Hij is mij zoveel waard!

  Ik ben minder sociaal dus vond het al snel prima. Agenda leeg: heerlijk! Onze buurtjes en ons ouderlijk gezin missen vond ik wel lastig. Vooral het missen van de ontwikkelingen van Evi en Elin.
  Fijn dat dat weet rustig aan terug komt 🙂

  Reply
  • Maya
   16 juni 2020 at 07:57

   Het is ook lastig, maar als je je er bewust van bent, kun je soms makkelijker de keuze maken. Deze periode was zeker niet leuk dat je zo veel van elkaar mist. Gelukkig kunnen we het allemaal weer een beetje langzaam gaan inhalen.

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.