fbpx
Menu
Boeken

Leven op het ritme van je menstruatie

Hoe laat je je menstruatie cyclus voor je werken en kun je hem inzetten in je dagelijks leven in plaats van altijd het gevoel hebben dat je elke maand wordt tegen gewerkt? Leef op het ritme van je menstruatie. Verdiep je in je cyclus en wordt trots op je lijf.

Mijn menstruatie is nooit iets geweest waar ik echt heel gelukkig van werd. Eigenlijk heb ik aan mijn menstruatie alleen maar negatieve gevoelens gekoppeld, herkenbaar? Aan mijn pubertijd heb ik helemaal geen fijne herinneringen als het over mijn menstruatie gaat, eigenlijk overheerst juist schaamte. Schaamte dat ik zover nog niet was en mijn klasgenoten wel. Later het altijd en eeuwig verstoppen van maandverband en tampons die ik bij me had, het niet durven zeggen dat ik me niet goed voelde, de pijnen die ik ervoer… En later na mijn zwangerschappen juist stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid, somberheid en er altijd elke maand weer te laat achter komen wat de oorzaak daarvan was.

Zo jammer. Het lichaam is fascinerend. We bezitten een wonderlijke machine. Als je je verdiept in wat het lichaam allemaal kan en hoe precies alles in elkaar zit, fantastisch. Zo ook onze vruchtbaarheid. Natuur, en hartstikke normaal en soms ook niet normaal, maar fantastisch mooi. Vrouwelijkheid en alles wat daarbij hoort is juist zo mooi. Het is niet iets om je voor te schamen. Je lijf is sowieso niet iets om je voor te schamen. Je zou juist fucking trots moeten zijn op je lijf.

De seizoenen van je menstruatie

Hormonen bezorgen ons nogal eens wat ellende. En tegelijkertijd zijn het juist de hormonen die ons lijf draaiende houden en die wonderen kunnen verrichten. Je menstruatie cyclus wordt helemaal gestuurd door hormonen. Kleine stofjes in je bloed die zorgen dat er een eitje ontstaat, die er voor zorgen dat dat eitje groeit, dat het op reis kan, dat het open staat voor een spermacel, dat het kan nestelen en de baarmoeder een mooi nestje voor een babytje wordt. En als er geen babytje komt ruimt je lichaam het opgebouwde nestje netjes weer op dankzij de hormonen om zich weer voor te bereiden op een nieuwe kans.

En het zijn de hormonen die er voor zorgen dat je je hartstikke goed kan voelen of juist teneergeslagen en somber bent zonder energie. Het zijn rotzakjes en tegelijkertijd kunnen we niet zonder ze. Het is vreemd eigenlijk dat we zo ontzettend weinig weten van iets wat maandelijks een groot deel van je leven afspeelt. Zonde ook. Want je cyclus kan voor je werken in plaats van tegen je.

Je menstruatie kun je opdelen in 4 stukjes. Je kunt ze vergelijken met de seizoenen. Je bloeding is de winter, het seizoen waarin je waarschijnlijk de minste energie hebt, je misschien echt niet lekker voelt. Daarna volgt een periode waarin je je steeds beter gaat voelen, je hebt weer energie. Dat is de lente. Je lichaam bereidt zich voor, je voelt je misschien sterker, zelfverzekerder en staat meer open in je relatie. Dan zit je op je top, de dagen rond je eisprong. Je zomer. En na de zomer volgt de herfst. Je energie raakt weer op, je zin in intimiteit en seks daalt waarschijnlijk, je voelt je energie weer wat afglijden, je zit in je herfst en je winter komt er weer aan.

Leven op het ritme van je cyclus

Als je je bewust bent wat er in je lichaam gebeurt kan je voor jezelf verklaren waarom je je zo voelt als je je voelt. Als je een paar maanden bijhoudt waar je zit in je menstruatie cyclus en op schrijft hoe je je in deze fase voelt, ga je patronen zien. En als je van te voren kunt inschatten wanneer je je on top voelt en wanneer je weinig energie hebt, kun je daar in je dagelijkse leven en in je projecten die je te doen staan, rekening mee houden. Je kunt leven op het ritme van je cyclus.

De cyclus strategie gaat diep in op wat er in je lichaam gebeurd rond elke periode. Daarna is er voor elk deel een seizoen wat uitlegt waarom je je voelt zoals je je voelt op dat moment in je menstruatiecyclus en wat je het beste wel en het beste niet kan doen. Waarom je dus beter geen belangrijke beslissingen kunt nemen bijvoorbeeld in de winter, maar die het beste even voor je uit kunt schuiven naar wat verder in de lente.

Het is enorm fijn om te weten hoe je lichaam in elkaar zit en hoe je het kunt inzetten in plaats van het gevoel te hebben dat het je tegen werkt. Je lichaam is fascinerend, een wonderlijk geoliede machine en het verdient respect en de goede verzorging op het juiste moment. Verdiep je in wat er gebeurt en hoe je het kunt gebruiken in jouw leven en je zal zien dat je je beter voelt.

Wil je niks van projectleukerleven missen? Volg me op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en mindset veranderen als happy mama van ons grote gezin. Voel je welkom om ons te volgen!

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.