fbpx
Menu
Boeken

Opgeruimd met Marie Kondo

Boekrecensie - Opruimen volgens de Konmarie methode van Marie Kondo

Opgeruimd van Marie Kondo was niet het eerste zelfontwikkelingsboek wat ik las maar wel het eerste die voor een flinke fijne verandering in mijn leven zorgde. Ik ging actief aan de slag met haar Konmarie methode, en stak zelfs al wat mensen aan met mijn opruimenthousiasme. Ik doe dat na jaren nog steeds op deze manier. En I love it!

Het is tegenstrijdig dat je graag wil opruimen en dat ik je dan ga aanraden het boek Opgeruimd van Marie Kondo aan te schaffen, toch? Maar ik doe het toch.

Opruimen en verzamelwoede

Opruimen was altijd al een ding hier in huis. We leven met veel mensen in een prima formaat ruimte, ik droom niet heel stiekem over een formaat groter, maar verzamelden door de jaren heen ook heel wat troep en groeiden praktisch dicht. Hallo vier kinderen. Een aantal van ons, waaronder ikzelf vinden het lastig om spullen weg te doen want tja, gekregen van iemand die belangrijk voor ons was, gedragen door mijn mini mensjes, gemaakt door mijn dochter… En die verzamel liefde en emolabiele ballast gaf ik door. Wat opruimen en het schoonhouden van ons fijne plekje niet perse makkelijker maakt.

Wat ook echt ons is, is overprikkeld raken. Oh man, wat kan ik maar wat kunnen mijn kinderen ook sacherijnig worden als het huis een bende is. Als ik nog amper kan lopen door de woonruimte of de kamers van de kinderen op een afvalhoop beginnen te lijken en we niks meer kunnen vinden en we allemaal het liefste de deuren willen sluiten. Maar ja, ze moeten nou eenmaal ook eens open en we kijken het liefst tegen gezellige plekjes aan.. Werk aan loslaten maar werk tegelijkertijd aan een soort van minimaliseren.

Marie Kondo- Opruimen lucht op!

Het is al wat jaren geleden dat ik Opgeruimd las en ben er nog dagelijks gelukkig mee. Laat ik zeggen dat ik nadenk over waar en hoe ik opruim en wat er nu nog het huis binnen komt. Heerlijk. Het is echt een opluchting als je meer ruimte over houdt in de ruimtes waar je leeft.

Om een misverstand direct uit de wereld te helpen, Marie Kondo en haar methode gaat niet om minimaliseren. Het gaat erom dat je nadenkt over welke spullen je graag om je heen hebt en waar je blij van wordt. Welke spullen word je blij van? Does this spark joy?

Kon Marie methode – Handvaten om afscheid te nemen van je spullen

Ze geeft je handvatten afscheid te nemen van spullen die je niet meer gelukkig maken, je niet meer dienen of die je niet meer nodig hebt. En waar ik wat sceptisch aan haar boek begon, werken haar gedachtentrucjes juist heel erg goed.

Het is heerlijk om voor je kleding kast te staan en je niet eindeloos af te vragen wat je aan moet doen, tenslotte is alles wat er in je kast hangt fijn. Het is ook heerlijk door je boekenkast te gaan. Ooit was ik van mening dat ik zoveel mogelijk boeken moest verzamelen. Maar ik deed ze bijna allemaal weg. Heiligschennis, zo voelde het. Tot Marie daar was met haar gedachtentruckje. Boeken zijn er om gelezen te worden. En als je ze hebt gelezen, gun ze dan iemand anders, die ze ook kan lezen. Boeken zijn niet gemaakt om stof te verzamelen in de boekenkast.

Wil je echt opruimen?

Wil je echt opruimen en weet je niet waar je moet beginnen of hoe je het moet gaan aanpakken allemaal? Of is het binnen no time weer een bende waar je niet doorheen komt, lees dan echt opgeruimd van Marie Kondo. Ze gaat je helpen stap voor stap een fijnere plek in je huis te creëren.

Wil je op de hoogte blijven? Ik actief op Facebook, en instagram.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.