fbpx
Menu
Mindset

Nee zeggen, hoe doe je dat?

It’s only by saying “no” that you can concentrate on the things that are really important.

– Steve Jobs-
kiezen voor jezelf, Nee zeggen, hoe doe je dat

“Nee” zeggen is moeilijk. Zeker als je iemand bent die graag voor anderen klaar staat of het fijn vindt goedkeuring van anderen te krijgen. Ik steek ook mijn hand op. Het vervelende is, als je altijd overal “ja” op zegt, doe je waarschijnlijk regelmatig dingen die je eigenlijk niet wil of dingen die je weg houden bij de dingen die je wel graag wil. De dingen die voor jou het aller belangrijkste zijn, de dromen die je wil bereiken.

Elke “Ja”, is een “Nee” tegen iets anders

Elke “ja” tegen iets, is een “nee” tegen iets anders. Is dat erg? Dat is niet erg, het zijn keuzes. Maar de keus waar je ja of nee op zegt is aan jou. Er is geen goed of slecht, er is alleen jouw keus en een gevolg van jouw keus.

 • Als je ‘ja’ zegt tegen een etentje met je sportteam na een wedstrijd, zeg je nee tegen een avondje met je partner of vriendinnen
 • Als je ‘ja’ zegt tegen een extra sportclubje voor je kind, zeg je nee tegen tijd die je op een andere manier kunt besteden
 • Zeg je ‘ja’ tegen bingewatchen en op Netflix, zeg je nee tegen je avond productief besteden
 • Zeg je ‘ja’ tegen kennissen of mensen die je amper kent, is nee tegen goede vrienden die je het meest belangrijk vindt
 • Zeg je ‘ja’ tegen die verkoper aan de deur die zo ontzettend zijn best deed waardoor je je schuldig voelde dat je hem zijn verhaal liet doen en uiteindelijk toch geen abonnement afsloot, zeg je nee tegen andere dingen die belangrijk voor je zijn waar je die centen goed voor kunt gebruiken.

Je mag voor jezelf kiezen en je bent iemand anders geen verantwoording schuldig. Je mag gewoon nee zeggen als je ergens geen zin in hebt, of als je moe bent maar je mag ook gewoon nee zeggen als je geen duidelijke reden hebt. Em je hoeft niet uit te leggen waarom je nee zegt. Door nee te zeggen, zeg je nee tegen een vraag. Niet tegen de persoon die het je vraagt. Door nee te zeggen wijs je niet de persoon af. 

Waar ben je bang voor als je nee zegt? Misschien ga je iemand teleurstellen, dat kan. Die ander gaat het misschien niet leuk vinden dat jij nee zegt. Is dat erg? Wat mij helpt is me afvragen of iemand anders zijn wensen belangrijker zijn dan mijn wensen. Daar kan ook een ja uit komen natuurlijk. Voor sommige mensen in mijn omgeving verbouw ik mijn hele agenda. Als mijn vader belt om langs te komen, doe ik alles wat ik kan om mijn agenda leeg te maken. Ik wil zo veel mogelijk tijd samen doorbrengen.

Lees ook: Meer rust momenten in je dag – concrete tips

Geef jezelf tijd om na te denken

Vind je het lastig om nee te zeggen? Geef jezelf dan tijd om na te denken. Als je zoon na school samen met een vriendje en zijn moeder voor je staat voor een speelafspraak morgen en je voelt je overvallen door die vraag. Elke keer gebeurt het je weer dat je ja zegt maar eenmaal thuis baal je want eigenlijk had je nee willen zeggen. Zeg dan bijvoorbeeld dat je even in je agenda wil kijken. Of dat je even nadenkt of het uitkomt en er op terug komt. Zo geef je jezelf even de tijd je weer te herpakken, je overweging te maken en kun je alsnog zeggen dat het je niet uitkomt. En daarvoor hoef je geen reden op te geven.

Sommige mensen kunnen heel hardnekkig doorvragen. Ik ben daar zelf altijd heel gevoelig voor. Ik laat me in een hoek drijven. Zo had mijn dochter bijvoorbeeld ooit een vriendinnetje waar ik haar liever niet liet spelen. Elke keer als ze vroegen of ze een speelafspraak mochten stond haar moeder erbij. Op mijn nee, kreeg ik steevast het antwoord, maar waarom niet. Dat was het punt waar ik begon te hakkelen. Ik voelde me voor het blok gezet en kon geen fatsoenlijk gepast respectvol antwoord bedenken. Wat ik van mijn vader leerde, in dit soort situaties is de kapotte grammofoonplaat spelen. Wanneer dit me nu overkomt, zeg ik nee, het komt nu niet uit. Op de vraag waarom niet, zeg ik, het komt nu niet uit. 

 • ‘Nee, het komt nu niet uit’ kun je op een heel respectvolle manier zeggen. 
 • Nee, leuk dat je aan mij dacht, het komt nu niet uit. 
 • Nee, het komt nu niet uit, een andere keer misschien
 • nee, het komt nu niet uit, dan en dan heb ik tijd voor je

Als jij iemand bent die altijd ‘ja’ tegen anderen zegt, dan gaan mensen daar aan moeten wennen als je nu ineens nee gaat zeggen. Ze rekenen erop dat ze altijd bij jou terecht kunnen als oppas voor hun kinderen. Of als praatpaal voor hun problemen. Misschien vinden ze de nieuwe jij nog niet leuk, ze zijn er niet aan gewend dat jij je grenzen ineens gaat aangeven. Mensen houden niet van verandering. Verandering is onzekerheid. Voor jou, maar ook voor jouw omgeving. Het is een proces en dat heeft wat tijd nodig.

Hou de optie om af te zeggen open

Hou de optie om de afspraak af te zeggen open. Ik ben zelf iemand die meer van spontane afspraken houdt, dan van geplande afspraken. Sommige afspraken die ik in de toekomst plan, kan ik enorm tegen op zien. Eigenlijk heb ik er dan helemaal geen zin meer in. Bovendien vind ik het lastig inschatten een week van te voren of ik genoeg energie heb, hoe ik me voel. Ik heb mezelf aangewend op sociale afspraken te antwoorden met: ‘ik hou die tijd vrij in mijn agenda, maar laten we tegen die tijd nog even contact houden.’

Als ik bijvoorbeeld word uitgenodigd voor een feestje, bedenk ik me hoe belangrijk deze persoon voor mij is. Is het iemand die op mijn belangrijke personen lijstje staat? Is het iemand die mij persoonlijk gaat missen als ik er niet ben, of is het iemand die graag zoveel mogelijk mensen op haar verjaardag heeft. Kan ik ook misschien even een uurtje komen? Voor feestjes waar ik lang voor moet reizen vraag ik mezelf altijd af, hoeveel tijd heeft de jarige om met mij/ons bij te kletsen? Is het een optie om één op één een andere afspraak te maken?

Mijn vrienden en familie weten inmiddels dat ik afzeg als ik bijvoorbeeld een nacht met heel weinig uren heb gemaakt. Niet altijd, soms is het fijn om lekker te kletsen als afleiding, maar soms voel ik me niet goed genoeg of steek ik mijn energie liever in een dag helemaal niks moeten. Het fijne is, dat als jij duidelijk je grenzen hierin aan gaat geven, dat het ook terug komt. Mijn vrienden zeggen mij net zo makkelijk af. Ben ik dan teleurgesteld of gekwetst? Nee, ik vind het juist heel fijn dat de mensen om mij heen hun grenzen zo makkelijk naar mij durven aan geven. Ik vind het belangrijk dat de mensen om mij heen zich niet verplicht voelen dingen tegen hun zin in te doen. We weten van elkaar dat we elkaars keuzes respecteren.

Het is een verademing als je tegen je vrienden of familie kunt zeggen, joh, ik ben moe, ik heb er even geen zin in. Je bent ze geen verantwoording schuldig. Het is ook heerlijk als ze dat andersom ook doen. De relaties zijn sterk genoeg, we voelen ons niet gekwetst en gunnen elkaar de ruimte die we nodig hebben. En bovendien, we praten hierover. Dat maakt een hoop duidelijk. Als jij duidelijk bent naar je omgeving dat je het belangrijk vind voor jezelf te kiezen als dat nodig is met de reden jouw reden, dan weten mensen dat ze dat van je kunnen verwachten en zullen het minder snel persoonlijk opvatten.

Nee zeggen blijft hartstikke lastig, maar is wel belangrijk als je besloten hebt meer voor jezelf op te komen en je tijd en energie te stoppen in dingen die voor jou het belangrijkste zijn. Zonder nee kun je geen keuzes maken, die worden dan voor jou gemaakt. Het is niet leuk om mensen te moeten teleurstellen. Het is wel heel erg fijn als je mensen kan helpen omdat je het zelf graag wil en niet omdat je het gevoel hebt dat je je achter een karretje hebt laten spannen.

Lees ook: Voel je beter – 4 tips die direct werken

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van project leuker leven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg de facebookpagina. Voor meer mindset Happy mama klets ik dagelijks op instagram.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.