fbpx
Menu
Mindset

Hoe begin je met mediteren?

Hoe begin je met mediteren

Je wil wel, maar hoe begin je met mediteren? Je weet dat mediteren misschien wel heel goed voor je kan zijn maar je krijgt jezelf niet zover er mee te beginnen. Je hebt wel eens geprobeerd om je aandacht en hoofd leeg te maken maar het lijkt alleen maar drukker in je hoofd te worden. Dus besluit je dat het niks voor je is. Bovendien, mediteren past toch niet bij je, je bent er veel te nuchter voor.

Mediteren kan toch veel voordelen hebben. Sinds ik dagelijks een moment voor mezelf weet te pakken en mijn hoofd kalm kan krijgen, voel ik me veel beter. Overigens voelt dat niet altijd niet zo. Er zijn zat momenten waarop ik er geen zin in heb of er geen tijd voor vrij wil maken. Waarop ik denk ik doe het straks wel om het vervolgens helemaal over te slaan. Dan schiet het er weer dagen bij in. Achteraf merk ik dan dat mediteren toch een hoop voor me doet.

  • je leert je aandacht terug in het nu brengen
  • het verlaagt stress
  • je ervaart minder piekergedachten
  • je voelt je gelukkiger
  • je voelt je rustiger
  • je ervaart dat je invloed hebt op je gedachten

Lees ook: Voel je beter – 4 tips die direct werken

Voor mediteren hoef je geen geitenwollensok te zijn

Mediteren is eigenlijk niks anders dan je aandacht terug in het nu brengen en jezelf leren daar steeds langer te houden. Om te mediteren hoef je geen geitenwollesok te zijn. Het kan wel, maar het hoeft niet. Iedereen kan mediteren. Je kunt het precies maken zoals je wil. Als jij beter kan ontspannen als je wierook brandt, kaarsjes neerzet, meditatieve muziek draait en je lekker zit in de lotus houding, doen. Is dit allemaal niks voor je, doe het niet.

Om te mediteren heb je in principe alleen jezelf nodig en wat tijd waarin je niet gestoord wordt. En liefst een stille ruimte zodat het makkelijker is om je aandacht niet te laten afleiden. Mediteren met een gezin kan een uitdaging zijn, maar het kan echt.

Hoe je zit of ligt is niet belangrijk, als het voor jou maar ontspannend is. Hoe en waar je mediteert is helemaal aan jou, er is geen goed of fout.

Hoe begin je met mediteren?

Oke, misschien wil ik het dan toch wel een kans geven. Maar hoe begin je met mediteren?

Begin met mediteren zonder er iets van te verwachten. Verwachtingen staan je in de weg. Als je nu gaat zitten mediteren, ga je niet iets heel bijzonders ervaren. Verwacht niet dat je geen gedachten gaat hebben. Verwacht geen spirituele ervaring. Ga gewoon zitten of liggen. Zet je telefoon op niet storen, breng je kinderen en partner op de hoogte dat je heel even een stilte momentje voor jezelf nodig hebt en zet de timer op 10 minuten. Als je dat te lang vindt, begin dan met 5 minuten. Of zelfs 3 minuten of 1 minuut om te beginnen kan ook. Remember, er is geen goed of fout.

Integreer meditatie in je dagroutine. Het gaat in eerste instantie niet om dat je het lang volhoudt, het gaat erom dat je het überhaupt volhoudt. Liever mediteer je elke dag 3 minuten dan 1 keer in de week 10. Mediteren is iets wat je moet leren, net zoals je moet leren lopen. Hoe vaker je het doet, hoe beter het voor je gaat werken. Ben mild voor je zelf, gun jezelf tijd.

Kies een moment waarop het lukt elke dag even tijd te maken. Dat kan ‘s ochtends zijn of s avonds. Kies een moment wat voor jou werkt. Voor mij werkt het het beste om ‘s ochtends als ik mijn jongste dochter in bed heb gelegd en de oudste kinderen op school zitten even mijn moment te pakken. Zitten ze niet op school, dan heb ik op dat moment de grootste kans dat ze me met rust weten te laten en zichzelf even (gezellig met elkaar) kunnen vermaken.

Vergeet je het steeds, zet dan je wekker om jezelf er aan te herinneren dat je even tijd aan jezelf wil besteden.

Richt je aandacht op je ademhaling. Je ademhaling is (in tegenstelling tot de meeste van onze gedachten) altijd in het nu. Doe je ogen dicht en probeer je aandacht naar je ademhaling te laten gaan. Verander je ademhaling niet, voel alleen hoe je in en uit ademt. Voel hoe je buik op en neer gaat, voel hoe de lucht je longen instroomt, voel de lucht langs je neusvleugels gaan.

De eerste keren, of misschien wel nog veel langer dan de eerste keren ga je ervaren dat je gedachten stil zetten zo makkelijk nog niet is.

Als je merkt dat je gedachten zijn afgedwaald, breng ze dan weer terug naar je ademhaling. In het begin zal dit continue gebeuren. Dat is niet erg, het hoort erbij. Ik heb er nog altijd dagen tussen zitten dat mijn hoofd zo vol is dat het me amper lukt me op mijn ademhaling te concentreren en ik mezelf er continue op betrap dat ik met mijn gedachten weer ben afgedwaald. Elke keer dat je opmerkt dat je gedachten zijn afgedwaald en je ze weer kunt terug brengen naar je ademhaling, ben je aan het leren.

Je gaat vast en zeker het gevoel krijgen dat je het niet goed doet. Je doet het prima. Gun jezelf deze momenten, bouw ze naar eigen inzicht verder uit. Lukt het je elke dag 3 minuten stil te zitten, maak er dan 4 minuten van. Geef jezelf de tijd aan mediteren te wennen, maak er een routine van en ga voelen wat het voor je doet.

Lees ook: 3 meditatie vormen voor beginners

Wil je meer inspiratie en op de hoogte blijven van de laatste artikelen, schrijf je in voor de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg me op Facebook. Op Instagram klets ik dagelijks over mijn leuker leven avontuur en het veranderen van je mindset.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.