fbpx
Menu
Mindset

Stop met piekeren, 5 tips die je gaan helpen

hoe stop je met piekeren?

Piekeren is echt zo irritant. Wil je net gaan slapen, daar begint het weer. Je hoofd draait overuren. Je voelt je onrustig, gefrustreerd en gestresst. Hoe stop je met piekeren? Hoe zorg je ervoor dat je die continue gedachte stroom in je hoofd weer even tot rust brengt?

Hoe stop je met piekeren?

Richt je op je ademhaling

Je ademhaling is altijd in het nu. Voel je je gestresst, kun je niet slapen, of merk je dat je het gevoel hebt dat je hoofd veel te vol zit, breng je gedachten dan even naar je ademhaling. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, gewoon alleen observeren. Voel hoe je inademt, voel hoe je uitademt.

Doe je dit regelmatig bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren of aandachtsoefeingen te doen, zal je merken dat het je veel sneller lukt je gedachten stroom te stoppen.

Richt je ademhaling naar je buik. Adem 4 tellen in, houd even vast en adem 5 tellen uit. Doe dat een paar keer. Je inademing versnelt je hartslag en je uitademing vertraagd je hartslag. Door je uitademing langer dan je inademing te maken zal je hartactie dalen. Daarmee neemt ook je stress gevoel af en kan je weer wat ontspannen.

Realiseer je dat piekeren nutteloos is

Piekergedachten zijn niet echt behulpzaam. We piekeren over dingen die gebeurd zijn of dingen die nog moeten gebeuren en vaak over dingen waar we helemaal geen controle over hebben. Realiseer je dat je geen invloed meer hebt over de dingen die al gebeurd zijn, net zo min over dingen waar je geen controle over hebt.

Piekeren over de toekomst helpt je over het algemeen ook niet. De dingen waar we ons zo enorm veel zorgen over maken, of waar we bang voor zijn dat ze kunnen gebeuren, gebeuren vaak helemaal niet. Dat is bewezen. Goed om te weten toch? We maken alles altijd veel erger dan het is.

Pieker gedachtes zijn totaal nutteloos. Je draait gedachtecirkels in je hoofd en raakt helemaal verstrikt. Je denkt niet meer helder en realistisch. Train je zelf je af te vragen: Ga ik de situatie veranderen door er de hele nacht over na te denken, of is het beter om te gaan slapen en er morgen met een uitgeruste frisse blik naar te kijken? Zeg tegen jezelf dat je je de hele nacht zorgen maken over die toets of belangrijke bespreking van morgen niet gaat helpen. Slapen daar en tegen gaat je waarschijnlijk wel helpen. Klink easy he? Dat is het niet, maar het helpt wel dat te oefenen.

Had je het anders willen aanpakken? Leer ervan en laat het los. Door er continue over na te blijven denken, gaat de situatie niet meer veranderen, het is al gebeurd.

Maak de uitkomst positief

Ahh dat herken je vast. Die irritante stemmetjes in je hoofd die bij voorbaat al zeggen dat je iets niet kan of dat het je toch niet gaat lukken. Dat is je ego. Die wil je heel graag beschermen en in je veilige vertrouwde zone houden. Shut up! Je kan dat wel.

We maken de uitkomst van iets waar we over piekeren negatief. We denken dat we voor gek gaan staan tijdens die belangrijke presentatie. Of dat we niet zullen slagen voor ons examen. We maken ons druk over of onze kinderen wel gaan aankomen bij school als we ze eens alleen op pad sturen. Waarom? Als we toch niet weten hoe het gaat aflopen, waarom denken we dan direct dat het niet goed zal gaan? Waarom gaan we er niet vanuit dat het wel goed komt? Verander je negatieve gedachten in positieve gedachten.

Denken dat iets wel goed komt, en vertrouwen hebben in wat er gaat gebeuren, geeft vaak veel positievere resultaten. Dus behalve dat het veel fijner is om te denken dat het wel goed komt in plaats van dat het niet goed komt als je de uitkomst nog niet weet, helpt het ook nog eens de goede richting in.

Zet een stap naar de oplossing

Blijf je maar malen en rondjes draaien en je zorgen maken? Zet dan eens een stap. Voer een actie uit. Het maakt eigenlijk niet eens zozeer uit wat het is. Maak een keuze en zet die eerste kleine stap. De eerste kleine stap leidt naar de volgende.

Door het maken van een keus en de eerste stap te zetten, kom je er vanzelf achter of dat de juiste stap was. Zo niet, stuur dan bij. Iets doen is altijd beter dan blijven twijfelen en niets doen. Twijfelen en niets doen brengt je sowieso niet naar een doel.

Deel je gedachten

Schrijf ze op. Schrijf zonder jezelf te corrigeren. Schrijf niet voor iemand. Niemand gaat het lezen. Schrijf alleen om je gedachten eruit te laten. Zet je pen op papier en begin. Stop niet met schrijven. Weet je niks meer te schrijven, schrijf dan dat je niks meer weet te schrijven. Schrijf je hoofd helemaal leeg. Dat lucht op.

Deel je gedachten. Door je zorgen hardop uit te spreken wordt de lading direct een stuk minder.

Stoppen met piekeren is niet makkelijk. Het kost je oefenen om het voor elkaar te krijgen je hoofd rustig te krijgen in periodes dat het de neiging heeft over te lopen. Wie weet helpen bovenstaande tips. Het is het proberen waard, toch?

Wil je meer inspiratie en niks missen, schrijf je in voor de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg me dan op Facebook, daar deel ik de nieuwste artikelen. Op instagram klets ik dagelijks over het veranderen van je mindset binnen een groot gezin. Voel je welkom ons daar te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.