fbpx
Menu
Duurzaam leven

Hoe maak je kinderen enthousiast goed voor de natuur te zorgen?

Kinderen duurzaam opvoeden

Een beter milieu begint bij jezelf en bij de opvoeding van je kinderen. Want zij hebben de toekomst. Het zou heel fijn zijn als we voor onze kinderen en kleinkinderen de wereld een stukje mooier en fijner achter weten te laten. En het is hartstikke leuk om ze daarin te betrekken. Hoe maak je je kinderen enthousiast goed voor de natuur te zorgen?

Hoe maak je kinderen enthousiast goed voor de natuur te zorgen?

Het begint allemaal met voorleven. Kinderen leren het allerbeste door te kijken naar wat hun omgeving doet. En onze ervaring binnen ons grote gezin is dat ze het zelfs hartstikke leuk vinden actief bezig te zijn met de verschillende manieren om goed voor de natuur te zorgen, ze willen vanalles weten, doen hartstikke hun best en dat het je eigenlijk amper moeite kost als je het zelf goed voor hebt met onze planeet. Het maakt ze enthousiast, nieuwsgierig en zeer leergierig.

Hoe jij als ouder omgaat met de natuur is voor je kinderen een belangrijke graadmeter en hoe je er over praat beïnvloed hun mening. Begin dus bij jezelf met je goede duurzame voornemens en je kinderen volgen je.

Respect voor het leven

Leer je kinderen dat elk leven er toe doet. Je maakt niet zomaar dieren dood en het is zonde om alle bloemen en planten te vertrappen of plukken. Laat ze zien hoe hard de natuur aan het werk is. Leer ze dat ze niet bang hoeven zijn voor dieren als ze die op de juiste manier en met respect behandelen. Laat ze zien hoe hard bijvoorbeeld insecten voor ons aan het werk zijn.

Praat erover. Lees er met ze over, er zijn ontzettend veel mooie kinderboeken te vinden over dieren, over de natuur, over hoe we met de natuur horen om te gaan. Hebben dieren gevoel? Zijn dieren goed voor ons? Wat geeft de natuur ons allemaal? Op welke manier kunnen we de natuur helpen? En op welke manier helpt de natuur ons? Mag je dieren dood maken? Kinderen kunnen verrassende antwoorden geven. Maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk samen op zoek te gaan naar antwoorden.

 • Het is super leuk en hartstikke leerzaam om samen zaadjes te planten en elke dag even te kijken hoe het een plantje en misschien zelfs wel een bloemetje of een vruchtje wordt. Laat de zorg voor het nieuwe plantje aan je kind over. Geef ze verantwoordelijk. Zo leren ze wat de natuur nodig heeft door klein te beginnen. En dat de natuur magisch is en goede zorg nodig heeft.
 • Start een (kleine balkon) moestuin. Leer ze waar hun voedsel vandaan komt.
 • Bouw samen een insectenhotel en bestudeer wat er op af komt.
 • Maak een vogelvriendelijke tuin en lok de vogels.
hoe maak je kinderen enthousiast om goed met de natuur om te gaan?

Ga de natuur in

Hoe meer kinderen in een natuurlijke omgeving zijn, hoe meer ze vanzelf al respect voor de natuur krijgen. Ze groeien er op en ze leren er van jongs af aan mee omgaan. En voor kinderen is de natuur één groot avontuur. Een enorme speeltuin waar ontzettend veel te beleven, ontdekken en te leren valt. Dingen die je niet op school leert maar die wel hartstikke belangrijk en leuk zijn voor de ontwikkeling.

 • Ga geocachen: Geocachen is een een speurtocht via een app op je telefoon waarbij je op verschillende plekken die over de hele wereld te vinden zijn, opzoekt gaat naar kleine schatten. Super leuk om de kinderen daarbij te betrekken. Je komt op plekken die je zelf niet snel zou bezoeken en je leert creatief de puzzels oplossen. Ongemerkt wandel of fiets je ook weer een heel stuk.
 • Bezoek de kinderboerderij en laat ze van dieren houden. Hoef je niks voor te doen. Gewoon regelmatig gaan.
 • Ga op safari in eigen stad. Wat voor moois is er in je eigen omgeving allemaal te vinden. Wat voor bloemen kom je tegen? Kun je nootjes vinden? Welke dieren leven er om je heen?

Er zijn nog ontzettend veel meer mogelijkheden en ideeën te bedenken kinderen enthousiast te maken en te betrekken bij zuinig met onze planeet om te gaan en goed voor de natuur om ons heen te zorgen. Dit is alvast een goed begin.

Lees ook: 35 groene tips naar een duurzamer leven

Wil je niks missen van projectleukerleven? Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over je mindset veranderen en mijn project leuker leven binnen een groot gezin. Voel je welkom ons te volgen.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.