fbpx
Menu
Duurzaam leven

Een betere wereld – 4 stappen in de goede richting

Wat kun je nu doen voor de wereld

De wereld lijkt even ‘on hold’ te staan nu. Alsof we een waarschuwing krijgen van moeder natuur. Hallo lieve mensen, word eens wakker, er is maar één planeet aarde, doe eens lief. Het klimaat is drastisch aan het veranderen en dat heeft enorme gevolgen voor alle mensen op deze aarde. Is er nog hoop? Ja, zeker is er nog hoop. Als we met z’n allen bijdragen aan een betere wereld kunnen we catastrofale gevolgen voorkomen. Maar waar moet je beginnen met duurzamer leven? Deze dingen kun je nu doen voor de wereld.

Mooie tijd dus nu om eens na te denken of je (nog) wat meer kunt bijdragen aan een gezonder milieu. Heeft het eigenlijk wel zin allemaal? Welke gewoontes kun je vervangen voor goede gewoontes die geen schade aanrichten? Oordeel minder en vooral, inspireer elkaar.

1.Het heeft WEL zin

Ja natuurlijk heeft het zin. Het is funest om te denken dat we in ons uppie geen verschil kunnen maken. Wat gaat het nou bijdragen als ik mijn stukje vlees laat liggen vanavond? Ach, dat ene plastic rietje als we uit eten gaan maakt niet zo veel uit toch? Jawel mensen, het maakt juist HEEL VEEL uit. Het is niet dat ene rietje maar de gedachte die het probleem is. Elk verschil wat je maakt is een klein stap voorwaarts. En heel veel kleine stapjes leiden tot een groter doel.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die willen bijdragen aan een schonere planeet en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk willen houden of maken. Samen met al die mensen ga je zeker wel bijdragen. Hoe meer mensen kleine stapjes in hun gewoontes naar een beter milieu veranderen, hoe groter de impact. Al die kleine stapjes van al die mensen samen, gaan een groot verschil maken. En wie weet, inspireer jij wel een ander uppie, dan ben je al met z’n twee!

Verander je mindset in ‘elk stapje draagt bij’

Het heeft enorm veel zin als:

 • je vaker plantaardig gaat eten
 • je plastic tasje niet meer gebruikt
 • je regelmatig zwerfafval opruimt
 • je minder (plastic) koopt
 • je vaker zoekt naar tweedehands opties
 • je spullen recycled
 • je niet met het vliegtuig op vakantie gaat
 • je investeert in energiezuinige apparaten
 • je de was in de tuin ophangt
 • je voor slow fashion kiest
 • je …

2. Vervang gewoontes in goede gewoontes

Het is niet nodig om je hele leven direct in één keer op de schop te gooien. Het is veel makkelijker om vanaf nu stil te staan bij je keuzes. En vervang dan eens een gewoonte in een duurzame gewoonte. Begin gewoon. Wat kun jij veranderen?

Wil je graag meer plantaardig eten? Begin daar dan mee op zo’n manier dat je het ook gaat volhouden. Kleine stapjes. Dat je echt je gewoonte vervangt zonder dat het je al te veel moeite kost. Dat iets moeite kost is prima natuurlijk, maar als iets weinig moeite kost, houden we het simpelweg makkelijker en langer vol. Hoe minder we van de verandering merken, hoe fijner dat voor ons is.

Laat bijvoorbeeld eens het vlees weg in schotels. Of vervang deze voor een plantaardige optie. Zoek naar lekkere vegetarische of veganistische recepten, het internet staat er bol van. En ben je gewent aan deze kleine stap, zet dan de volgende kleine stap. Introduceer een vleesvrije dag. In bijvoorbeeld een maand kun je een deel van je eetpatroon aanpassen als je wil.

Wil je graag overstappen op duurzaam speelgoed? Het heeft geen zin om nu al je plastic speelgoed weg te gooien. Het is immers al in huis. Je zou de eerst volgende kinderverjaardag eens kunnen verdiepen of er duurzame opties zijn voor de wensen van jouw kind. Denk eens na over wat er op het lijstje van je kind staat. Is dat een tijdelijk pleziertje of gaan ze daar echt heel lang mee spelen. Gaat het snel stuk? Stimuleert het creatief en fantasierijk spelen?

Wil je je badkamer plasticvrij maken? Gooi dan niet nu drastisch alles weg maar gebruik het tot je het moet vervangen of het op is. Moet je iets nieuws aanschaffen? Bekijk dan eens of er een duurzame, zero waste, milieuvriendelijke, diervriendelijke optie is. Ik kan je vast vertellen, voor bijna alles is tegenwoordig een duurzamere variant te koop 😉 .

Lees ook: 35 stappen naar een duurzamer leven

Denk wat vaker na bij de dingen die je aanschaft. Heb je het echt nodig? Als ik het niet koopt, wil ik het dan volgende week nog steeds zo graag hebben, of ben ik het dan vergeten?

Voel je niet schuldig als je de fout in gaat. Gedragsveranderingen moet je aan wennen. Niemand heeft er wat aan als jij je rot voelt door een keuze die je hebt gemaakt. Jij niet en het milieu ook niet. Het is al heel fijn als je het opmerkt. Volgende keer beter.

Duurzamer leven, hoe begin je?

3. Oordeel minder

Oordeel niet over mensen die het anders aanpakken dan jij. Iedereen bewandelt zijn eigen weg op zijn eigen manier. Iedereen draagt bij aan de wereld op zijn eigen manier. De een houdt de economie draaiende, de ander zorgt voor vermaak en weer iemand anders zet zich in voor asieldieren. Er is geen goed of fout. Je schiet er ook helemaal niks mee op een negatief oordeel over een ander te hebben.

Hoe harder jij gaat roepen dat jouw waarheid de waarheid is, hoe harder de ander vastbijt in zijn eigen waarheid. Precies wat je niet wil bereiken toch?

Als jij een oordeel hebt over iemand anders, zet je jezelf daarmee boven de ander. Jij vindt dat je het (op dat vlak) beter doet dan iemand anders. Veel fijner is het om je oordelen te parkeren als je ze voelt, Denk eens na waarop je dat oordeel basseert, en open te staan voor iemands mening. Wie weet leer je er weer een hele hoop interessante andere dingen van.

Bovendien, oordelen zijn vaak negatieve emoties. En die wil je niet als je op weg bent naar een leuker leven. Niet iedereen is op hetzelfde moment op het zelfde punt. Laat het los. Omarm de verschillen. Allemaal dezelfde mensen, God wat zou dat saai zijn denk je niet?

4. Inspireer

Wat je wel kan doen is jouw leuke leven leiden. Ga je energie steken in de aller leukste versie van jezelf worden. Positieve mensen die lekker in hun vel zitten, zijn de leukste om mee om te gaan. Positieve energie is besmettelijk.

Als jij je fijn voelt bij wat je doet en op de manier die je verkiest, ga je dat vanzelf uitstralen. En er is geen betere manier van inspireren dan uitstralen dat jij een heerlijk leuk leven hebt. En daarmee zoveel mogelijk mensen aan te steken jouw voorbeeld te gaan volgen.

Pak je manier van denken aan. Zet een kleine stap in de goede richting. Elke kleine stap draagt bij en maakt verschil. Samen kunnen we een mooie impact maken.

Voor meer inspiratie volg projectleukerleven op instagram.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.