fbpx
Menu
Mindset

7 Tips: Hoe bereik je je doelen?

Het is hartstikke lastig, heb je een mooi doel gesteld en dan lukt het je niet. Maar waarom niet? Wat is het dan het je niet lukt te krijgen wat je graag wil? Doelen halen, dat moet mogelijk zijn toch? Nee doelen halen IS mogelijk, kijk maar eens om je heen. Er zijn mensen die het doen dus het kan.

Doelen stellen helpt je bereiken wat je wil

Doelen stellen helpt je bij dat wat je wil bereiken. En hoe concreter je je doel maakt, hoe duidelijker je het al voor je ziet, hoe groter de motivatie, hoe sneller je dat gaat lukken. Als je daarop op actie onderneemt. Als je iets echt wil, dan kan je het.

Lees ook: waarom het je niet lukt je doelen vol te houden – doe er je voordeel mee

Tip 1: Bedenk wat belangrijk voor je is

Je wil veel en het liefste nu. Maar ja, dat gaat niet.

Wat is er nou echt het allerbelangrijkste? Wat is het wat je wil bereiken? Wie wil je zijn?

Als je straks oud en grijs achter de geraniums zit, hoe zou je dan willen dat je terug kijkt op je leven? Van welke dingen ga je spijt krijgen dat je ze niet hebt gedaan, en van welke dingen ga je spijt krijgen dat je daar wel veel te veel tijd aan hebt besteedt?

Je wil toch terug kijken op je leven en dankbaar zijn voor hoeveel tijd en mooie momenten je met je belangrijkste mensen hebt gehad? Je gaat waarschijnlijk niet terug kijken en blij zijn met hoe ontevreden je altijd over je lijf was.

Heel veel van de dingen die we graag willen, lijken nu heel belangrijk. Maar als we over 5 jaar terug kijken, zijn die dingen zo vreselijk niks. We zijn ze waarschijnlijk allang vergeten of vinden het dan jammer dat we ons daar destijds zo druk over maakten. Dat dat zo’n grote rol in je leven had en je je daardoor niet lekker in je vel zat en niet hebt kunnen genieten voor dat wat er voor je neus lag.

Of we zijn er de afgelopen 5 jaar mee bezig geweest en hebben nooit echt de ballen gehad er voor te gaan. Zonde.

Welke dingen zijn voor jou echt prioriteit?

Tip 2: Maak je doel concreet

Ja, logisch. Zonder doel kunnen we er tenslotte ook niet naar toe werken. Maar het zal je verbazen hoe vaag we onze doelen kunnen omschrijven.

 • Een paar kilo afvallen
 • Meer geld verdienen
 • Gezonder eten
 • Meer bewegen
 • Meer lezen
 • Meer tijd voor jezelf vrijmaken
 • Meer positieve aandacht voor je kinderen

Wat is meer of minder? Maak je doel wat specifieker? Wat wil je nou eigenlijk precies. En wanneer wil je het bereiken. Hoe concreter je doel maakt, hoe makkelijker je hem gaat halen. Omschrijf dat wat je wil zo duidelijk mogelijk. Zorg dat je je doel kunt meten, dat het realistisch is om te halen en dat je er een tijdslimiet opzet.

Maar het aller belangrijkste, zorg dat je het helemaal voor je kunt zien. Deze slaan we vaak over, terwijl dit wel doen je vast laat voelen waar je dan staat. Je stapt als het ware al even in de persoon die je dan gaat zijn.

Schrijf voor jezelf uit:

 • Hoe voel je je wanneer je dit doel bereikt
 • Hoe ziet het er uit wanneer je dit doel bereikt?
 • Wat verandert er in je leven wanneer je dit doel bereikt?

Weet jij dat je net als ik ervoor wilt gaan? Je wil echt jouw doelen halen nu. Ik richt me op verschillende manieren om te bereiken wat ik wil. Niet alleen maar gewoon doen. Doen komt uit je hoofd en jouw gedrag wordt voor 95% aangestuurd door jouw onderbewuste. Ik ben fan van hypnose. Heb getwijfeld of ik me daarin wilde specialiseren maar koos voor familieopstelling wat mij echt goed ligt. Hypnose is niet wat je denkt. Het is niet een staat waarin jij dingen doet waar je geen controle over hebt, nee zeker niet. Het is wel een staat waarin je naar je onderbewuste gaat. En dat is handig wanneer je het hebt over doelen halen. >>> Klik hier maar even

Tip 3: Begin nu!

De beste ideeën ploppen zomaar je hoofd binnen. Bij jou ook? En dan word je enthousiast. Je raakt helemaal overtuigd van je plan. Morgen ga je dat doen.

Morgen ga je bijvoorbeeld starten met hardlopen. Vandaag was namelijk al verpest. Vanmorgen at je je lieveling Tony chocolony en kon je geen maat houden. Je doet het liever gewoon meteen goed. Been there, done that veel te vaak zelfs.

Dus morgen is een mooi moment op te starten. Nee nee nee. Morgen is een tijdsconcept wat wij mensen zelf bedacht hebben. Je kunt elk moment van de dag, week, maand starten met een nieuwe gewoonte.

Uitstellen zorgt ervoor dat je hoofd de kans krijgt te doen wat het zo goed kan. Excuses bedenken om niet te hoeven veranderen. Want dat is precies wat je hoofd wil. Jouw veilig en comfortabel houden, en veranderen om je doel te behalen is oncomfortabel en kost energie.

Begin nu nu je nog helemaal in je gevoel zit en je hoofd er nog niet tussen gekomen is. Wat kun je nu al doen? Doe het. Yes dat is misschien spannend. Feel the fear and do it anyway. Morgen wordt nog lastiger.

Je wil iets heel graag bereiken dus stel het niet uit. Doe vandaag iets in de goede richting. Hoeft niet groot te zijn, maar begin. Elke stap is er weer een die je dichterbij brengt waar je wil zijn.

Tip 4: Kleine stapjes richting je doel

Kijk, soms is een grote stap inspired action precies wat nodig is. Met je gezicht richting je angst en daar vol in stappen om the next level te behalen. Maar het kan je ook verlammen.

Elk stapje in de goede richting is er 1. Grote stappen, snel thuis? Ja das waar, al ligt het maar net aan de afstand. Grote stappen op een lange afstand, maakt je sneller moe. En dan wordt het lastig volhouden. En heb je er geen zin meer in, je geloofd er niet meer in. Zie je nou wel, dit kan ik niet, het is niet voor mij weggelegd.

Kleine stapjes maken je minder snel moe. Sterker nog, ze kosten je amper moeite. Maak de stapjes zo klein als goed voor jou voelt en ze zo min mogelijk energie kosten.

Dat gaat langzaam ja. Maar omdat je jezelf de tijd geeft te wennen aan verandering, ga je het veel langer volhouden. Een gedragsverandering kost gemiddeld 30 dagen. Levenslang is de bedoeling van een positieve gedragsveranderingen toch? Dus als je over 1 jaar terug kijkt en daadwerkelijk je doel behaald hebt, wat maken die paar maanden dan nog uit?

Lees ook: Meer goede gewoontes toevoegen aan je dagen

Tip 5: Voel de weerstand en hou vol

Oke luister, doelen halen en groeien gaat nooit lineair. Veel vaker gaat het met vallen en opstaan. Je gaat 1 stap vooruit en valt er weer 2 terug. Zo gaat dat.

Je gaat ergens een zwart gat tegen komen. Misschien val je er kei hard in. Je was zo goed op weg en nu lijk je alles in een paar seconden weer teniet te doen. Zie je nou wel, het lukt je niet, je kan het niet, je bent het niet waard en nu faal je, wat zullen al die anderen daar wel niet van denken.

Ho stop! Heel logisch die gedachtes, we kennen ze allemaal. Het is je ego wat daar staat te tetteren. Je ego beschermt je graag en wil je het liefst comfortabel houden. Dat wat je nu aan het doen bent is niet comfortabel.

Je ego wil je graag houden waar je bent, dat is veilig en je weet wat je hebt.

Je bent nu op een punt gekomen waar juist jouw groei zit. Dit is het punt waar je mag doorzetten. Blijf vertrouwen hebben in jezelf. Jij kan dit. Ja het is moeilijk. Voel de weerstand en ga er doorheen. Ga door en hou vol.

Loop je vast op allerlei ‘iets’ waardoor je niet doet wat je graag wil doen, heb je het al zo vaak geprobeerd maar val je steeds in dezelfde valkuilen, en weet je dat je het zelf kan maar weet je ook dat je in je eentje niet tegen je eigen blinde vlekken aan loopt omdat je ze zelf gewoon niet ziet? En wil je sneller, dan kan ik je helpen.

Tip 6: Ben mild voor jezelf

Nee, ik bedoel niet dat je jezelf dan maar moet verwennen met een zak chips omdat je lijf daar naar lijkt te schreeuwen als het je even tegen zit. Hou in gedachte wat je lijf, je hoofd en hart echt willen. Goed voor jezelf zorgen betekend niet toegeven aan verleiding. En het betekend wel dat als je dat een keer wel doet, je je zelf niet helemaal afmaakt.

Wat ik bedoel met lief zijn voor jezelf is dat je jezelf je fouten vergeeft. Je gaat dat zwarte gat onderweg tegen komen, je gaat erin vallen en het gaat lijken alsof je nu alles hebt verpest. Maar is dat zo?

Nee, dat is niet zo, je kunt elk moment weer besluiten verder te werken aan wat je wil bereiken. En oppakken waar je was gebleven. Oke, je maakte een misstap. Het is zo, je kunt er niks meer aan veranderen, het heeft geen zin er over te blijven piekeren, het is nutteloos en werkt tegen je om jezelf te blijven straffen.

Jij kunt dit wel. Je wil dit heel graag bereiken. Je gaat zorgen dat het lukt. Je weet misschien nog niet precies hoe, maar je weet dat het je gaat lukken. Geloof dat echt. Zeg het hard op.

Tip 7: wil je je doel halen? Deel met anderen

Heb je een mooi doel, schaam je niet en deel het met zoveel mogelijk mensen. Hoe meer mensen van jouw doel afweten, hoe makkelijker het voor je gaat zijn.

Het menselijk brein wil niet graag falen. Je doel delen met anderen zorgt voor een extra motivatie om het wel vol te houden.

Als jij graag een andere baan wil, laat van je horen. Hoe meer mensen weten dat jij opzoek bent, des te sneller ga je vinden wat je zoekt. Mensen gaan als vanzelf gebruik maken van hun netwerk. Zodra iemand ergens opvangt dat er een toffe nieuwe functie beschikbaar komt, zal die gene aan jou denken, want jij hebt laten weten dat je op zoek was.

Ga er voor!

Ja het is hartstikke lastig om te bereiken wat je wil. Niemand gaat beweren dat het makkelijk is. Maar het is het wel hartstikke waard. En het het kan. Ook voor jou! Stapje voor klein stapje ga jij je doel halen en bereiken wat je wil. Geloof er in, ga er voor!

wil je inspiratie, motivatie en herkenning in je inbox ontvangen, schrijf je dan nog even in voor de leuker leven mail >>> ja die wil ik ontvangen

Hoe bereik je je doelen - project leuker leven

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.