fbpx
Menu
Mindset

Meer goede gewoontes toevoegen

Stel nou dat je in plaats van jezelf dingen verbieden, eens gewoontes gaat toevoegen die je helpen. Ik geloof dat dat beter voor je gaat werken. In deze blog leg ik je uit waarom.

In de eerste plaats, je gaat je focus verleggen op wat je wel wil in plaats van op wat je niet wil. De law of atraction werkt altijd, mits je niet alleen wenst maar ook het deel ACTION uitvoert.

De eerste stap is dan, wat wil je wel?

Wat wil je wel?

Het is een grote denkvalkuil. We weten vaak heel goed wat we niet willen. En eigenlijk niet zo goed wat we wel willen. Van jongs af aan leren we de focus leggen op wat we niet willen. Denk maar eens hoe er in de opvoeding tegen kinderen veel gepraat wordt. “Hou nou eens op met druk doen. Niet springen op de bank. Stop eens met schreeuwen. Niet je vingers in het stop contact steken, pas op, kijk uit…” Stop daar mee, doe dit niet, doe dat niet. Je vertelt ze wat ze NIET moeten doen. Das lastig, iets niet doen. Want wat wordt er dan van je verwacht dat je doet?

Grote kans dat wanneer je nadenkt over wat je wil dat je dan in gedachte hebt wat je niet wil. Of dat je perongeluk een negatieve formulering gebruikt. Of een formulering die een negatieve lading bij zich draagt.

Het is niet slecht om te weten wat je niet wil. Vanuit dat punt kun je nadenken wat het wel is dat je wil. En waarom wil je dat?

  • Ik wil niet meer snoepen –> oke, waarom wil je dat? Omdat je denkt dat je dan gewicht zal verliezen. Dat wil je graag omdat je je dan energieker, gezonder en fitter zal voelen.

Beetje kort door de bocht misschien, er kan veel meer achter niet willen snoepen zitten, ik gebruik toch even dit voorbeeld.

Denk niet aan de roze olifant

Iets niet meer willen doen is niet makkelijk. Door je zelf keer op op keer te vertellen dat je niet meer wil snoepen, denk je continue aan willen snoepen. Ja toch? Snoepen zit dus eigenlijk juist continue in je hoofd. Alsof juist wanneer je je voorneemt om te stoppen met snoepen, het leven ineens keihard de verleiding om hoog gaat gooien.

  • Ik wil niet aan een roze olifant denken.

Zeg maar eens heel vaak tegen jezelf dat je niet aan een roze olifant wil denken.

Als je ergens niet meer aan wil denken, zal je ergens anders aan moeten denken. Zeggen tegen jezelf dat je ergens niet aan wil denken, werkt niet. Iets niet doen, is veel moeilijk dan iets wel doen.

Voeg stap voor stap gezonde gewoontes toe aan je routine

Het is vele malen makkelijker om stap voor stap gezonde gewoontes te gaan toevoegen of kleine gewoontes te vervangen in je dag dan radicaal gewoontes te stoppen. Vooral niet alles te gelijk. Alles tegelijk veranderen zorgt voor weerstand. Veranderen kost energie en je brein spaart het liefste zoveel mogelijk energie dus gaat hard zijn best doen om jou te saboteren.

Als je stap voor stap kleine gewoontes gaat toevoegen of veranderen, kost dat weinig moeite, blijft er minder ruimte over voor slechtere gewoontes en hou je het beter vol. Ik begon bijvoorbeeld met veel meer rauwkost en fruit te eten door de dag. Daardoor had ik als vanzelf minder lekkere trek zonder dat ik mezelf verbied te snoepen.

Ik wilde heel graag dat de kinderen minder achter hun schermen zitten. Ik stoor me eraan dat we met zijn allen bij elkaar zijn maar iedereen in zijn eigen wereld hangt. Wat is het dan eigenlijk wat ik wel wil? Ik wil dat we meer aandacht voor elkaar hebben. Ik wil verbinding met mijn gezin. Ik ben ‘s avonds na het eten spelletjes met ze gaan spelen.

Ik voelde me elk jaar ronde de herfst winter depressief worden. Heel somber, stemmingswisselingen, prikkelbaar en kon me tot weinig zetten. Zo wilde ik me niet meer voelen. Wat wilde ik wel? Ik wilde me juist energiek en happy voelen. Ik maakte voor mezelf een challenge, elke dag een uur buiten wandelen. Ik doe het nog steeds en het is bijna anderhalf jaar geleden dat ik er mee begon.

Welke gezonde gewoontes voor jou helpend zijn, dat kun jij het beste zelf bedenken. Hoe meer kleine fijne en goede keuzes je kunt toevoegen in je dagen, hoe beter je je zal voelen. Hoe beter jij je gaat voelen, hoe meer energie je zal gaan ervaren. En wanneer jij je beter voelt, zal het ook veel makkelijker zijn goede gewoontes vol te houden. Je brengt jezelf in een opwaartse spiraal wanneer je je focust op wat je wel wil en daar stap voor stap aan gaat werken.

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.