fbpx
Menu
Mindset

Mediteren, waarom zou ik dat doen?

mediteren

Mediteren klonk voor mij als iets zaligmakends, iets magisch. Want, als wandelend hoofd leek het me heerlijk. Wat is er nou beter dan een lege, rustige kop? Een helder blauwe lucht met hier en daar een langzaam voortdrijvend wolkje in plaats van een wervelstorm aan gedachtes. En tegelijkertijd ook als iets wat ongrijpbaar en vreselijk moeilijk is.

Tja.

In de basis is het juist helemaal niet moeilijk. Gun jezelf elke dag 10 minuten stilzitten net zoals je jezelf ook 2×2 minuten tandenpoetsen gunt. Omdat het gewoon beter voor je is om het wel te doen. Zoek een rustig plekje, zorg dat je even niet gestoord wordt, sluit je ogen. Blijf zitten of liggen tot de timer afgaat.

Nou uhm, dat kan nog best vies tegen vallen.

Heb je jezelf eindelijk eens weten over te halen het een kans te geven. In plaats van rustiger lijkt er in je hoofd alleen maar drukker op te worden. Wat een chaos, zie je wel, dit is het niet. Zal ik er maar mee stoppen? Mensen kinderen, hoelang duurt het nog voor die timer gaat. Ben ik hem vergeten te zetten misschien? Oh ja, ademhaling… Wat is dit suf. Ik moet nog… Shit mijn knieën beginnen pijn te doen. Ik kijk gewoon heel even hoelang ik nog moet…

Dit is een interessant en makkelijk te lezen boek wat mij geholpen heeft te snappen hoe mediteren werkt en wat het voor je kan betekenen.

Je traint je doorzettingsvermogen

Je weet dat mediteren heel veel gezondheidsvoordelen heeft. Zowel lichamelijk als psychisch. Maar, je zal het eerst een paar weken de kans mogen geven voor je er echt effect van gaat zien. Je ziet niet na 1x stil zitten resultaat en leuk is het in het begin misschien totaal niet. Je wordt behoorlijk geconfronteerd met de stroom gedachtes en het gevoel deze te moeten stoppen.

Bij mediteren geldt echt, de volhouder wint. Frequentie is belangrijker dan lengte. Je kunt beter elke dag 2 minuten mediteren dan 1x per week een half uur. Langzaam kun je 2 minuten uitbouwen naar wat voor jou goed voelt.

Zelf merkte ik pas wat mediteren met me deed na een paar weken. En eigenlijk merk ik pas hoe groot het effect van wel mediteren op mijn dag is als ik het een tijdje niet meer doe. Ik begon er naar te verlangen en werd wel degelijk rustiger in mijn hoofd. Niet alleen op het moment van mediteren zelf, maar ik merkte ook het effect in de rest van mijn dag.

Met mediteren train je doorzetten. Blijven zitten ook al wil je stoppen. Toch op een drukke dag tijd maken omdat je weet dat het goed voor je is. Elke dag opnieuw investeren in goede gewoontes terwijl je er misschien geen zin in hebt.

De afspraak met jezelf is belangrijk

Je neemt jezelf wat voor. Je maakt een afspraak met jezelf. Vanaf vandaag ga ik elke dag 10 minuutjes (of 2, wat voor jou werkt om het vol te houden) tijd maken om te mediteren.

Waarom? Omdat je weet dat het goed voor je is. Maar, de dag vliegt om en het is er niet van gekomen. Tja, je zou mediteren, nou ja, morgen weer een dag.

Wat je eigenlijk tegen jezelf zegt is, de afspraak die ik met mezelf maak is niet zo belangrijk. Als die andere dingen die ik op een dag doe zijn belangrijker dan ik zelf. Dit denk je (waarschijnlijk) niet bewust. Toch doet het wat met je zelfvertrouwen, het vertrouwen dat jij een doorzetter bent. Of bouw je van te voren al de gedachte (escape) in dat het niks voor je is en het toch niet gaat lukken?

Jezelf wat gunnen

Elke dag mediteren is eigenlijk letterlijk even de rust en stilte opzoeken voor jezelf. Aandacht voor je zelf. Focus op je ademhaling of even een moment ontspannen maar sowieso even bewust tijd en ruimte maken voor jou.

Wat betreft mediteren gaat mijn voorkeur uit naar een moment stilte met focus op mijn ademhaling of een diepe ontspanning sessie via de Yoga Nidra app van House of Deeprelax.

We vertellen onszelf heel snel dat we daar geen tijd voor hebben. Want tenslotte hebben we ook geen tijd om alleen te plassen toch? Dit is een excuus wat je jezelf vertelt.

Het gebeurt me nog regelmatig dat ik ga zitten mediteren, 10 minuutjes maar en dat ik 2x gestoord wordt door een ‘mama mag ik’. Dat gebeurd. Wanneer je samen leeft met anderen zal je wel eens gestild worden, zelfs al heb je van te voren aangegeven dat je graag even de stilte opzoekt. Ben niet te streng. Het is niet verpest.

Jouw gezinsleden, je kinderen mogen ook leren dat tijd en ruimte maken voor jezelf je helpt goed te voelen. En dat dat uiteindelijk een win win voor iedereen is.

Dit vind je vast ook interessant:

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.