fbpx
Menu
Mindset

Voel je goed ondanks slechte nachten

Je goed voelen ondanks slechte nachten in de babyperiode als de kinderen niet doorslapen

Kun je je goed voelen ondanks maanden lang slaapgebrek tijdens de babyfase? Ja dat kan. Dat kan zeker. Met het veranderen van heel je mindset, kun je de negatieve emoties rondom het slapen en je in en in dodelijk vermoeid voelen een andere draai geven.

Had je mij dit een paar jaar geleden verteld, had ik je in het beste geval heel glazig aangekeken en me serieus afgevraagd of er ergens een draadje los zat. Mijn jongens, op moment dat ik dit schrijf 5 en 8 en doorslapend, werden jaren lang eindeloos vaak wakker ‘s nachts. De eerste ging doorslapen met 2,5 en de tweede met 3,5 jaar. Dat ging me niet zonder kleerscheuren af. Ik had lichamelijke klachten en voelden me zwaar waardeloos, somber en eenzaam.

Toen ik zwanger raakte van onze vierde, besloot ik dat het anders moest.

Een echte gedragsverandering wordt vaak pas gemaakt als je ergens echt heel heel erg klaar mee bent, een dieptepunt, of als het verlangen intens groot is. In mijn geval bleek schuldgevoel een enorm goede motivatie.

Het is me gelukt deze vierde zwangerschap en babyperiode fijn door te gaan ondanks weer een baby die op een nacht meerdere keren wakker wordt. Elin is inmiddels bijna een jaar en het gaat goed met mij. Ik voel me blij en gelukkig en ontzettend dankbaar.

Voel je goed ondanks slechte nachten

Vooraf. Ik ben al heel lang bezig met zelfontwikkeling en mijn leven steeds weer leuker, makkelijker en meer relaxed te maken. Onderstaande tips hebben voor mij heel goed uitgepakt. Naast onderstaande tips heb ik mijn hele mindset geshift van negatief (over mezelf) denken met beperkende gedachten en (ver)oordelen naar positief denken. Dat alles samen draagt bij aan hoe ik me nu op dit moment voel.

Dat kost tijd. Het is een proces van kleine stapjes en doorzetten. Alles wat nieuw is voelt in het begin raar en vreemd. Je bent het niet gewent. Hoe vaker je oefent met positief tegen jezelf praten en milder zijn in je oordeel, hoe makkelijker het je afgaat. Tot het een gewoonte is geworden. Je hebt een gewoonte die je niet dient, vervangen door een gewoonte waar je je fijner bij voelt.

Laat de tijd los

Zo ging het jaren geleden bij mij. ‘s Avonds richting bedtijd begon de tegenzin voor de nacht al. De frustratie dat er weer een nacht stond te wachten waarin ik weinig slaap zou krijgen. Ik werd veel te vaak wakker, dan keek ik hoe laat het was, rekende automatisch uit hoelang ik en de baby hadden geslapen, zuchtte heel erg diep. Voelde bergen ergernis omdat mijn man wel gewoon lag te slapen, hoe kon hij. Viel weer in een onrustige slaap tot ik snel weer werd wakker gemaakt of lag eindeloos wakker terwijl mijn baby wel sliep, keek weer op de klok en werd moedeloos van de tijd die ik nog had. Ik leek altijd tegen de ochtend in een diepe slaap te raken en werd dodelijk vermoeid wakker. Herkenbaar?

Laat de tijd los. Het is niet belangrijk om te weten hoelang je hebt geslapen en hoe vaak je wakker bent geworden. Het helpt ook niet om te zien hoelang je nog kunt slapen tot je er weer uit moet en de dag begint, sterker nog, waarschijnlijk gaat deze gedachte je alleen maar langer wakker houden. Hoe meer je je richt op de tijd, hoe slechter het je lukt in slaap te vallen. Kijk ‘s nachts niet op de klok.

Begin de dag positief

Word je ‘s ochtends wakker, grijp niet meteen naar je telefoon. Blijf even heel rustig liggen, rek je goed uit en denk eens na over de dingen die je heel erg waardeert en in welke dingen je zin hebt vandaag. Richt je op positieve gedachtes en laat de nacht los. Schijnt het zonnetje al door je ruiten? Gaat het een warme lente dag worden? Heeft je partner de kinderen al mee naar beneden genomen en koffie voor je gezet? Komt je kat je goedemorgen knuffelen?

Hoe je de dag begint, heeft ontzettend veel invloed op de rest van je dag. Spoel de nacht van je af, verwen je lijf met een voedzaam ontbijtje, knuffel je kinderen en je partner. Doe een dansje. Nee echt, doe een dansje, het is voor mij het ideale middel om mijn humeur met 180 graden te draaien. Wist je dat als je dansend en zingend door de dag gaat, het bijna onmogelijk is om je slecht te voelen?

Ben je bewust hoe snel de babytijd voorbij vliegt

Als je ‘s nacht wakker word gemaakt door je kindje, besef je dan dat ze je niet aan het pesten zijn. Het helpt je jezelf te kalmeren en je frustratie te verminderen als je milder op je kindje en jezelf weet te reageren. Je valt bovendien ook sneller weer in slaap.

Lastig? Ja tuurlijk. Hartstikke lastig. Wat mij enorm helpt is dagelijks tien minuten mediteren. Door het mediteren train ik mezelf mijn aandacht te richten op wat ik wil in plaats van mijn gedachten de vrije loop te laten. Precies dat helpt me enorm s nachts mijn aandacht weg te houden bij frustratie en negatief denken.

Ben je er bewust van dat de babytijd voor bij vliegt. Ze zijn maar zo ontzettend kort zo klein. Het is super zonde als je niet volop kunt genieten van je kleintje wat zo ontzettend snel aan het ontwikkelen en groeien is en je daar later een paar jaar verder schuldig over voelt of spijt hebt. Richt je daar op.

Leven in plaats van overleven

Ik kom weer even terug bij mezelf. Doordat ik zo enorm oververmoeid raakte, had ik het gevoel dat ik de dag aan het overleven was. Ik had altijd het gevoel dat ik enorm veel moest doen, en aan het einde van de dag voelde ik me schuldig omdat ik veel te weinig had gedaan. Ik kon mezelf simpelweg niet meer tot iets zetten. Ik wist mezelf niet meer te motiveren. Ik kwam in een cirkel van me slecht voelen terecht. Ik sliep slecht, voelde me overdag slecht, begon me schuldig te voelen naar de kinderen en mijn partner, werd nog gefrustreerder en minder gezellig zodat ik me daar weer schuldig over kon gaan voelen. Ik richte mijn aandacht op mijn klachten, ging me met volle aandacht richten op het slaappatroon van mijn kindje, wat met stapjes voorruit en dan weer keihard achteruit ging. Eigenlijk werd het met de dag erger.

Kortom, ik richtte me vooral op alles wat niet goed ging. Precies dat alles is wat ik nu loslaat. Het is er nog steeds, maar ik laat mijn dagen, mijn leven er niet meer door overnemen.

Ga dingen doen. Zet een stap. De eerste stap, hoe klein ook, leidt tot actie en zet de volgende stap in beweging. Blijf niet op de bank zitten, ga buiten een wandeling maken. Frisse lucht en beweging is altijd een goed idee. Put uit trucjes die direct helpen om je beter te voelen. Spreek met mensen af. Zet muziek op en zing en dans tijdens de was.

Lees hier meer over de korte instagram cursus >>> ontdek hoe je meer tijd en energie voor jezelf vrij maakt

Ga dingen doen waar je blij van wordt. Zet eens stappen buiten je comfort zone, als je ergens veel energie van krijgt is dat het.

Laat je koppigheid varen

En laat je koppigheid varen. Ligt je kindje te slapen ‘s middags, blijf niet naar de tv staren of je computerscherm omdat je nog zoveel moet doen terwijl je weet dat je over een paar uur geen steek verder bent gekomen. Doe een dutje. Pak de uurtjes die je pakken kunt. De beste versie van jezelf zijn, zou je eerste prioriteit moeten zijn. Voor jezelf en voor je omgeving.

Voel je je echt niet goed, luister dan naar je lichaam. Geef er aan toe en veroordeel jezelf niet omdat je niks doet en het huishouden en andere taken blijven liggen. Ga op tijd naar bed. Kan het jou schelen dat het 20.00 uur is. Reken af met schuldgevoel. Ben mild in je oordeel naar jezelf. Net zo mild als je ook tegen iemand anders in dezelfde situatie zou zijn.

Maandenlang slaapgebrek en korte nachten hebben is niet niks. #teamnosleep, je bent absoluut niet de enige. Het is vreselijk lastig je hele mindset rondom slaap te veranderen van negatief naar positief en je daardoor een stuk beter te voelen maar het is niet onmogelijk. Zet kleine stapjes. Het kan en het is het meer dan waard.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.