fbpx
Menu
Mindset

Waarom het je niet lukt je doelen vol te houden

waarom het niet lukt je doelen vol te houden

Happy new year!!! Heb je mooie doelen gesteld voor 2023? Heb je je doelen opgeschreven, een visionboard gemaakt? Misschien niet opgeschreven maar heb je wel stille verlangens? Je wil ze deze keer wel echt heel graag bereiken want het is belangrijk voor je. Ik ga je er mee helpen. Want dit is waarom het je niet lukt je doelen vol te houden en nu doe jij er je voordeel mee.

Heb je deze al gelezen: 7 Tips om je doelen te bereiken

Waarom het je niet lukt je doelen vol te houden

  1. Je maakt een doel vanuit je hoofd
  2. Je drama is nog te oncomfortabel
  3. Je neemt geen actie
  4. Je verandert je gedrag maar je verandert zelf niet

1.Je maakt een doel vanuit je hoof

Hier gaat het meteen mis met doelen stellen. Je maakt een doel vanuit je hoofd. Je gaat bedenken wat je wil op basis van gedrag wat je niet meer wil of wil veranderen. Of situaties die je graag in je leven wil hebben die je nu niet hebt.

Je wil tien kilo afvallen, je wil 10k verdienen, je wil minder snoepen, je wil meer vrijheid, je wil ….

Maar waarom wil je dat? Wat zit er achter dit doel?

En… wat is de ware reden dat je het nu nog niet hebt?

Wat is de echte motivatie?

Wanneer je geen idee hebt waarom je iets wel of niet meer wil, dan haal je het niet.

Een mooie oefening als je doelen wilt stellen is de 7 times why.

Vraag je zelf af waarom je dit doel wil. Geef antwoord en stel wederom de vraag, waarom wil ik dit? En herhaal dat 7x. Daarmee ga je echt de diepte in en kom je bij de kern van wat het echt is dat je wil. Het is een mooie oefening om samen met je partner of vriendin te doen.

Het kan ook een best confronterende oefening zijn waarbij je er achter gaat komen dat je eigenlijk zoekt naar erkenning of bevestiging van anderen. Het is misschien lastig om dat aan je zelf of aan anderen toe te geven maar wel heel helpend. Bewustwording is stap 1.

Misschien is je doel dan niet ik wil 10 kilo afvallen, maar ik wil mezelf goed genoeg vinden. Ik wil mezelf kunnen geven wat ik nodig heb in plaats van dat bij anderen te zoeken.

5% van ons gedrag wordt maar bepaald door ons bewuste denken. We denken dat we invloed hebben op de keuzes die we maken maar de meeste handelingen door de dag, de meeste keuzes die je maakt zijn automatisch of emotioneel in plaats van rationeel, je hebt er niet over nagedacht en je doet ze toch. Zie je zelf maar eens in de supermarkt staan. Hoe komt het dat je toch weer in je had staat met de stroopwafels. Je bent beïnvloed door een heleboel onbewuste processen. Zeker niet op de laatste plaats door allerlei marketing trucjes die supermarkten toepassen om jou te verleiden.

95% van ons gedrag wordt aangestuurd door ons onderbewuste. Dus eigenlijk zou je daar mogen zijn als je nu echt je doelen wil halen. Ik heb wel getwijfeld of ik hypnose opleiding wilde gaan doen want vind het een bijzonder mooie effectieve tool maar koos voor familieopstellingen 😁. Ze hebben mooie raakvlakken. Ik zet meerdere manieren in om te bereiken wat ik wil. Hypnose is daar 1 van. Hypnose is niet wat je denkt. Je verliest geen controle en je gaat geen gekke dingen doen. >>> klik hier maar eens

2.Je drama is nog te comfortabel

Dat is confronterend en niet leuk om te horen dat weet ik. En toch wil ik hem benoemen. Je haalt nog een voordeel uit waar je nu zit of waarom je nog niet hebt wat je wil hebben. De pijn van de situatie waar je nu zit is blijkbaar nog niet groter dan de pijn die je moet doorstaan om te veranderen.

Mensen komen vooral in beweging pijn te willen vermijden en minder snel om fijn te ervaren.

Je haalt nog voordeel uit deze situatie. Misschien omdat het je verbindt met de omgeving waar je in zit. Misschien omdat het een deel van je identiteit is geworden. Misschien omdat je (onbewust) het gevoel hebt dat je door deze situatie gezien wordt.

Wie ben jij zonder deze situatie?

Ik confronteer je om je bewust te maken. Pas wanneer je bewust bent van jouw eigen aandeel in de situatie, kun je verantwoordelijkheid gaan nemen over jezelf en jouw leven en kun je veranderen.

Pijn is onvermijdelijk in het leven en lijden is een keuze.

3.Je neemt geen actie

Je weet wat je te doen staat maar ‘iets’ houdt je steeds weer tegen. Je doet het niet en je kunt er eigenlijk niet goed de vinger op leggen waarom niet.

Je hoofd gaat er mee bemoeien. Je hebt allerlei excuses waardoor je niet in beweging komt.

  • Je kunt geen tijd voor jezelf maken want de kinderen.
  • Je hebt slapeloze nachten en je partner werkt overdag.
  • Je wil wel maar hebt het geld nu niet.
  • Je moet eerst dit of dat doen voor je….
  • Je wil je moeder of je collaga’s niet teleurstellen
  • Je moet nog voor … zorgen
  • enz enz

Eigenlijk zit er angst achter. Angst voor falen, angst voor mislukken, angst dat men er wat van vindt, angst voor het onbekende… En angst dat je het niet kunt waarmaken. Je geloofd niet in jezelf.

Je doet niet dat waarvan je weet dat het goed is voor jou of dat waar je heel hard naar verlangt. Hier zitten onbewuste belemmerende gedachtes, belemmerende overtuigingen die jou tegen houden.

Realiseer je, er is altijd een weg voor wat jij wil. Dat je hem niet ziet, betekend niet dat hij er niet is. Wat kan wel?

4.Je wil je gedrag veranderen maar verandert zelf niet

Doelen stellen doen we vaak op gedragsniveau. Je wil dingen anders doen. Maar de oorzaak van je gedrag pak je daarmee niet aan. Gedrag wat we doen heeft een reden. Bijvoorbeeld verslavend gedrag als overeten, roken, gokken, drinken, overmatig shoppen, se.ksverslaafd zijn, doe je om een leegte in jou te vullen.

Vaak wanneer het je lukt om de ene verslaving aan te pakken, vervang je deze met een andere slechte gewoonte. Rokers gaan niet zelden meer eten. Drinkers gaan roken enz. Waarom, je verandert zelf niet. Je hebt de kern van het probleem niet aangepakt.

We doen ook gedrag omdat we geleerd hebben van jongs af aan dat dat zo hoort. Of om niet afgewezen te worden. Je hebt bepaalde gedragspatronen ontwikkeld omdat je je als kind veilig wilde voelen.

Als kind pas je je aan aan je systeem. Jouw systeem waar je in opgroeit is jouw normaal. Je paste je gedrag aan om niet buitengesloten te worden van de groep. Jouw groep. Een baby/kind overleeft niet zonder zijn ouders/stam. Je hebt overlevingsmechanisme ontwikkeld en delen van jou mochten er niet zijn. Je hebt geleerd dat bepaalde behoeftes en verlangens als kind niet belangrijk waren. Misschien werd je gestraft voor wat je voelde. Je woede uitbarsting of werd je gepushed wanneer je iets niet durfde. Je hebt geleerd je gevoel te negeren.

Als volwassenen hebben we nog ditzelfde gedrag. Het gedrag wat ons als kind veilig hield maar ons nu als volwassenen kan belemmeren te doen wat we graag willen of nodig hebben om ons goed te voelen.

Een familieopstelling helpt je bewust maken van de kern van dat waar jij tegen aanloopt, vaak gaat dat gepaard met primaire emoties die loskomen waardoor er ruimte komt en heling kan plaatsvinden.

En blijf je vast lopen en jezelf tegenhouden, dan is een familieopstelling heel helpend om bij de kern van het probleem te komen en te helen. >>> wat is een familieopstelling nu eigenlijk?

HOE CREEER JIJ ELKE DAG

MINIMAAL 1 UUR EXTRA

VOOR JOU OM TE ONTSPANNEN EN OP TE LADEN ZONDER HET GEVOEL DAT JE OVERAL TEKORT SCHIET

KLIK HIER >>> ONTVANG JOUW GRATIS MAMA ME TIME PLAN

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.