fbpx
Menu
Mindset

Wat kun je leren van ‘irritante’ mensen?

wandel coach voor moeders lelystad almere

Wat kun je leren van irritante mensen? Die hippe moeder, die bemoeial, die weet zich altijd vooraan te zetten moeder, de staat altijd voor je klaar moeder, de moeder met de grote bek, de hoe doet ze dat toch moeder… We wisten allebei in onze wat maakte ik nu weer mee gesprekken ‘s avonds precies wie we dan bedoelden. De moeders op het schoolplein. Sommige konden op bewondering rekenen, soms bespeurde ik een tikkeltje jaloezie, soms een vorm van allergie.

Verschillende mensen roepen verschillende emotionele reacties bij je op en dat is interessant. Wil je veel over jezelf leren, wil je groeien, omring je dan met mensen die je triggeren. Ongemakkelijk? JA. Je hoeft daar in de regel weinig voor te doen. Je zal geconfronteerd worden met bepaalde eigenschappen (of skills) van mensen en die blijven je triggeren zolang je daar nog werk te doen hebt.

De mensen om je heen spiegelen jou

Wacht, wat bedoel je daar mee? De mensen om je heen, vooral je eigen kinderen en partner, zijn jouw spiegels. Je kent het vast, jij hebt een vreselijk slechte nacht achter de rug, en precies dat moment zullen je kinderen benutten om grenzen te gaan verkennen. Andersom werkt het ook. Ben jij de rust zelve, voel je je lekker en weet je tijd te vinden om voldoende te ontspannen en op te laden, sta je stevig in je schoenen vandaag, dat zal invloed hebben op de sfeer in huis. Is dat toeval? Zeker niet.

Hoor je jezelf tegen je tienerdochter zeggen dat ze niet zo geïrriteerd tegen je hoeft te schreeuwen? Hoe rustig praat je zelf? Voel je je zelf geïrriteerd? Ben je vermoeid en reageer je zelf misschien kortaf? Vind je het vervelend dat je partner weinig initiatief toont of oprecht geïnteresseerd is in waar jij mee bezig bent? Hoe zit dit dan andersom?

Een ontzettend waardevol en fijn boek om te lezen hierover is het boek van Byron Katy. Het leert je anders kijken naar de mensen om je heen. Op een manier die voor jezelf veel beter voelt en dat wat van de ander is bij de ander laat.

Wat kun je leren van irritante mensen?

Het gaat zelfs nog dieper Er zijn mensen waar je al allergisch van raakt wanneer je aan ze denkt. Ja toch? Je kent ze vast. Maar wat kun je leren van ‘irritante’ mensen. Precies deze mensen kunnen jou waardevolle informatie geven over jezelf. Ze triggeren jou in stukjes van jezelf waarvan jij vindt dat ze er niet mogen zijn.

Het is interessant om juist bij die mensen je eens af te vragen wat het is dat je irriteert. Welk gedrag laten ze zien wat jij storend vindt? Erger je je aan die moeder die altijd als eerste met haar neus overal boven op staat? Is dat misschien precies wat jij niet doet? Een deel van jou zou ook wel eens wat assertiever willen zijn maar dat deel krijgt weinig kansen. Roept die zelfverzekerde hippe moeder een ongemakkelijk gevoel bij je op? Een deel van jou zou misschien ook wel wat zelfverzekerder willen voelen en wat meer echt jezelf durven zijn maar die delen van jou winnen het op dit moment niet van de verantwoordelijke pleaser in jou.

Merk je dat je een beetje jaloers of ongemakkelijk wordt van mensen die bijvoorbeeld met hun kinderen de wereld over reizen, of op vakantie gaan zonder kinderen? Raak je geïrriteerd als mensen emoties laten zien? Heb je iets tegen mensen die continue aandacht vragen? Of moeders met 4 kinderen en een eigen bedrijf die roepen dat het echt waar mogelijk is om uit te rusten, te ontspannen, goed voor jezelf te zorgen EN er te zijn voor je kinderen 🤪…

Elke keer dat iemand anders zijn gedrag iets bij jou oproept, zou je je kunnen afvragen, oke wat in het gedrag van de ander triggert mij nu. Wat doet de ander wat ik storend vind en wat zegt dat over mijzelf? Wat zou ik van haar (of hem) kunnen leren? Wat niet hoeft te betekenen dat je goedkeurt wat de ander doet.

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.