fbpx
Menu
Mindset

Meer tijd voor jezelf maken – maak jezelf prioriteit

Hoe maak je meer tijd voor jezelf als mama

You will never ‘find’ time for anything.

If you want time, you must make it!

-Charles Buxton –

Tijd voor jezelf maken is belangrijk, dat weet je heel goed. Maar hoe doe je dat? We zijn mama en onze kinderen zijn ons leven. Ja toch? Maar naast mama zijn we nog heel veel meer. Al die taken, wensen en onze gezinnen kosten tijd en energie. Heel veel. Dat is niet erg, we stoppen hartstikke graag een heleboel tijd en energie in onze gezinnen. 

Natuurlijk zijn de kinderen in onze levens hartstikke belangrijk. Maar wat we nog wel eens vergeten, is om wat tijd en energie in onszelf te stoppen. Heel veel mama’s denken dat ze een onuitputtelijke bron hebben om te geven, maar vroeg of laat loop je tegen de lamp. En dat wil je niet.

Tijd voor jezelf maken is belangrijk

Ja echt, tijd voor jezelf maken is super belangrijk zelfs. Of laat ik zeggen, goed voor jezelf zorgen is hartstikke belangrijk. Zorg dat je voldoende slaapt, zorg dat je jezelf voedt met goede voedingsstoffen, beweeg voldoende en zorg voor ontspanning. Maar zorg ook voor je innerlijke mens. Je hoofd wil net als je lijf, getraind worden en je hoofd heeft net als je lijf, rust nodig.

Niet in de laatste plaats omdat je je snel enorm veel beter gaat voelen, je gaat positiever denken, maar je wordt er ook een leuker mens van. Een jij die lekker in haar velletje EN in haar hoofd zit, is een blijer mens en blije gelukkige mensen zijn nou eenmaal de leukste om in je omgeving te hebben. Dus ook als je een kind bent. Of een partner. Een blij gelukkig mens is een veel leukere moeder, dochter, vriendin, partner, collega. En blije positieve mensen zijn besmettelijk.

Dus. Maak van jezelf eens prioriteit.

Meer tijd voor je zelf maken, hoe doe je dat

Wat is je prioriteit?

Klinkt goed, toch? Maar hoe doe je dat dan? Want druk.

We zijn dus moeder van 1, 2, 3 of in mijn geval 4 en misschien zelfs wel meer koters. Daarnaast zijn we partner, vriendin en collega. We zijn dochter, we worden verwacht op ons werk en verjaardagen die onze weekenden vol plannen tussen onze eigen feestjes door, we taxiën naar de verplichtingen van onze kinderen, we houden onze lijven bij in de sportschool of thuis. We willen helpen op school, of nou ja, soms willen we niet maar voelen ons verplicht, want die lieve juffen doen zo hun best en willen we niet laten zitten en het is toch ook leuk voor onze kinderen en we zijn bij zoveel mogelijk schooloptredens, open avonden, oudergesprekken, thema avonden. We zetten gezonde maaltijden op tafel, om maar niet te spreken van de bergen was die we wegwerken en de rest van het huishouden. Ze snappen niet hoe, de rest van het gezin, maar de onderbroeken liggen elke keer ook weer netjes in de la. We willen ons sociale leven bijhouden, we willen er leuk uit zien, we willen quality time met het gezin. En op al die punten scoren we met gemak een tien. Geen wonder dat er geen energie en tijd meer over is voor ons zelf.

Hey hallo, wordt even wakker. Er is echt wel genoeg tijd, je hebt alleen te veel ballen de lucht in gegooid. Welke ballen zijn nou echt de aller belangrijkste? En welke ga je schrappen. Ga alsjeblieft schrappen.

Je kunt je tijd maar één keer uitgeven. Als je echt meer tijd wil om te besteden aan de dingen, de mensen die je het meest dierbaar zijn zonder dat je continue het gevoel hebt dat je je moet haasten, dat je overloopt van stress en geen idee hebt hoe je je agenda fatsoenlijk doorkomt, dan zul je keuzes moeten maken, je zal vaker nee zeggen tegen dingen die je niet helpen naar je doel en/of die je eigenlijk niet wil.. Of in ieder geval zou je eens kunnen bekijken wat en waar je prioriteit ligt.

Als je niet weet wat het aller belangrijkste voor je is, dan krijgt alles wat je doet dezelfde waarde. Dan ga je doen wat er op je pad komt die dag. En dat is mogelijk niet waar je eigenlijk het liefste je tijd aan wil besteden.

Als je wel duidelijk hebt welke personen belangrijk zijn, en welke dingen je graag doet in het leven, welke doelen je wil behalen, waar je prioriteiten liggen, kun je duidelijkere keuzes maken in waar je tijd voor wil vrij maken in je agenda. Dan kun je ook kijken waar je misschien kunt schrappen.

Plan me-time in

Als het bij jou net zo gaat als bij mij, loopt je agenda al vol zonder dat je daar zelf wat voor hoeft te doen. Dus. Plan me-time in. Blok een vaste tijd in je agenda die je vrij houdt voor jezelf.

Neem de tijd voor jezelf serieus. Net zo serieus als een andere afspraak. Wat mij betreft is de belangrijkste afspraak die je kunt maken, de afspraak met jezelf. Ga op die momenten iets doen voor jezelf. Niet snel even het huis door om nog wat klusjes op te knappen. Niet nog even snel wat mails voor je werk opknappen. Ja ik snap het echt, dat zijn dingen die echt moeten gebeuren. Doe die dingen een andere keer.

Lees ook: Meer rust momenten in je dag – praktische tips

Ben serieus als het gaat om zorgen voor jezelf. Zorg dat je de tijd voor jezelf goed gebruikt. Werk aan jezelf.

 • Ga mediteren of doe ontspanningsoefeningen
 • Ga sporten
 • Ga wandelen in de natuur
 • Lees een inspirerend of ontspannend boek
 • Werk met je handen
 • Doe niks
 • Schrijf een dagboek

Het klinkt makkelijk. Dat is het niet. Het kan zelfs heel moeilijk zijn, maar oh, het is het zo enorm waard. Als je meer tijd voor jezelf maakt, minder gestresst en gehaast door het leven wil, betekent dat waarschijnlijk dat je keuzes moet maken. Kijk heel goed waar jouw prioriteit ligt en neem jezelf en jouw tijd serieus. You can do it!

Wil je op de hoogte blijven? Ik actief op Facebook, en instagram.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.