fbpx
Menu
Mindset

Nooit goed genoeg

Perfectionisme. Misschien heb je er last van. Je vindt het nooit goed genoeg en het kan altijd beter. Je streeft een perfect beeld na van jezelf als moeder, als partner, als vrouw, collega, dochter… Je stelt hogen eisen aan jezelf, aan je werk, bent kritisch. Herkenbaar? Het zo perfect willen doen kan je in sommige gevallen heel ver komen. Maar het kan je net zo goed enorm in de weg zitten en het kost bergen energie. Want… Je identificeert jezelf met je perfectionisme en mogelijk houdt dat je tegen in verschillende gebieden.

Angst om afgewezen te worden

Perfectie na streven, het continue beter willen doen… nooit goed genoeg komt voort uit de angst om afgewezen te worden. En ik weet dat heel veel mensen dit herkennen. Je wil er bij horen. Wat een heel primair gevoel is. Als kind overleefde je het niet als je werd afgewezen dus ging je zorgen dat je bij de groep bleef horen. Je hebt als kind je tribe nodig. Zelfs als dat betekende dat je over jouw grenzen moest gaan, een ander moest tevreden houden en je daarbij jezelf afwees. Dat patroon is zo’n diep gedrag patroon geworden dat je dat als volwassenen nu nog steeds doet. En dat is prima als je er geen last van hebt, maar het aantal burn outs en mensen die overspannen zijn zegt denk ik genoeg.

Het masker is zwaar

Je perfecter voordoen dan je bent is een zwaar masker. Het kost ontzettend veel energie. Je houdt een idee bestaande wat niet bestaat. Perfectionisme is je meten aan de maatstaven van anderen. Je wil voldoen aan een bepaald beeld. En wil graag dat anderen een bepaald beeld van jou hebben.

Het is wat je kent. Wat je van jongs af aan doet. Het is veiligheid en ook al is het niet wat je wil, het is nog altijd wel de makkelijkste weg om aan toe te geven.

Het is een valkuil en het blijft een aandachtspunt. Ik heb hierin afgelopen jaar hele grote stappen mogen nemen, het goed willen doen is mij zeer zeker niet vreemd en daar wil ik wat inzichten over delen waarvan ik denk dat jij daar wat aan hebt.

  • Perfetionisme is eigenlijk niks meer dan bezig zijn met jou angst om niet afgewezen te worden. En zolang je bezig bent met jezelf, is er geen ruimte voor de ander.  
  • En daardoor leg je de lat niet alleen voor jezelf onmenselijk hoog, maar netzo goed voor je omgeving. Voor je kinderen. Zij kijken naar wat jij doet. Ze krijgen mee wat jij vindt en uitstraalt. Dus zij zien, oh, ik mag geen fouten maken want dan ben ik niet goed genoeg. Ik moet nog harder werken om gezien te worden. Ik ben niet goed genoeg zoals ik ben.
  • Perfectie nastreven put uit. Het nastreven van een perfecte moeder willen zijn, een perfecte partner, vriendin, collega, teamgenoot, dochter… Perfect bestaat gewoon niet, het is een onhaalbaar streven, en ga je daar achteraan dan zal je het niet bereiken. Hoe harder je je best doet, hoe harder je gaat werken, hoe verder het je weg brengt van waar je eigenlijk naar toe wilt in plaats van dichterbij.
  • Perfect of iemand die schijnbaar perfect is, is niet makkelijk benaderbaar. Is niet aantrekkelijk. Juist mensen die fouten maken, schaamte en gevoelens delen, angsten en gekkigheidjes, kwetsbaar durven zijn…. Dat maakt je mens. Hoe spannend het ook is, in kwetsbaarheid vinden we elkaar. We vinden het nou eenmaal heerlijk om te ervaren dat we niet alleen zijn. Je bent niet alleen! Het maakt je echt en geloofwaardiger.

Wil je hier meer over lezen, dan raad ik je – De kracht van kwetsbaarheid – aan.

Voor mij betekend perfectie loslaten, het langzaam afpellen van mijn masker. Me niet continue hoeven te meten aan anderen maar dichter komen bij wie ik ben, wat ik denk en wat ik wil. Mezelf ruimte gunnen te experimenteren en te spelen en fouten mogen maken om daar weer van te leren. En dat heeft me zoveel gebracht.

En weetje, het kwetsbaar kunnen zijn voelt juist minder kwetsbaar. De angst dat mensen achter mijn zorgvuldig hooggehouden masker kijken valt steeds meer weg. Naar mijn idee kun je juist hard geraakt worden als je heel hard je best doet iemand te zijn die je niet bent.

Onthoud, je bent perfect. Juist met alles wat je hebt. Het hele pakketje jij! Gun jezelf wat milder voor jezelf te zijn. En loop je hier heel erg vast, voel je welkom voor een inzichtsessie

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.