fbpx
Menu
Mindset

Creëer een waarheid die je helpt te zijn wie je wil zijn

Maak je eigen waarheid

We don’t see things as they are,

we see them as we are

– unkown –

Je eigen waarheid creëren, hoe cool klinkt dat? Als jij jouw eigen waarheid zou mogen vormgeven, hoe zou die er dan uitzien? Als je je helemaal niet zou tegenhouden door enige beperking, wat zou je dan doen?

Alle situaties zijn neutraal

Situaties zijn van zichzelf neutraal. En wij hebben er vervolgens een gedachte over en een gevoel. Dat gaat super snel en meestal onbewust. We halen een situatie door een filter wat ons referentie kader is.

Situaties die we meemaken gaan door ons filter

Handig is dat. Want daardoor hoeven we niet meer de hele dag over allerlei dingen na te denken. Ontzettend veel prikkels bereiken ons brein. De meeste van deze prikkels nemen we helemaal niet meer bewust waar, ze worden weg gefilterd omdat je brein heeft geleerd dat ze op dat moment niet nuttig zijn. Heel handig en ontzettend fijn. Want stel je voor dat wel alle prikkels je bewust zouden bereiken.

Stel je voelt, ziet, ruikt en hoort de hele dag alles wat er in je brein binnen komt. Je zou vrij snel gek worden van alle overdaad aan prikkels. Gelukkig ben je je niet de hele dag bewust van waar je je voeten neerzet. Je hebt lopen geautomatiseerd. Je bent je ook niet de hele dag bewust van waar je armen uithangen en je voelt ook niet de hele dag de lucht op je huid, je kleding die je aan hebt, de haren op je hoofd.

Er zijn nog veel meer dingen die we wel doen maar niet bewust. We hebben in ons levens allerlei overtuigingen eigen gemaakt. We denken op een bepaalde manier. Van jongs af aan werken we aan ons filter. Wat er voor zorgt dat we mensen die we voor het eerst meteen inschatten. Of een oordeel hebben. Dat is niet erg, dat gaat zo.

We zien dingen niet zoals ze zijn, we zien dingen zoals wij zijn

Alle situaties die we ervaren, gaan door ons filter. We geven er zelf een gevoel en waarde aan. Ons filter beïnvloed de situatie zoals hij is. Gewoon neutraal. We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn. En het is fijn als je je daar heel bewust van bent. Dat werkt in je voordeel.

Onze filters zijn er de oorzaak van dat we met een aantal mensen naar het zelfde gesprek kunnen luisteren, en allemaal wat anders na vertellen. Net zoals ze er de oorzaak van zijn dat we allemaal anders op een gebeurtenis kunnen reageren. We voelen er wat anders bij, we denken er wat anders over.

Nu je je bewust bent dat iedereen zijn eigen referentiekader gebruikt, situaties door een filter halen, kun je met meer compassie naar anderen kijken. Situaties worden beoordeeld op basis van overtuigingen die ook beperkend kunnen zijn, die we opdeden ergens in ons leven. Iemand anders kan dus iets heel anders gehoord of gezien hebben dan jij. De focus lag ergens anders. Check maar eens de reacties onder een lezing op Facebook. De een vindt het fantastisch levensveranderend, de ander vindt het dikke onzin. Dezelfde lezing, duizenden verschillende reacties, meningen en gevoelens.

Creëer een waarheid die je helpt te zijn wie je wil zijn

Dus. Je creëert je eigen waarheid. Je doet het nu al. Alleen misschien niet bewust. Je ziet de wereld namelijk door jouw filter. Dat is gunstig want dat betekent dat als je je filter weet aan te passen, je jouw werkelijkheid kunt creëren.

We zitten vol overtuigingen. Sommige zijn nuttig voor ons maar helaas hebben we er ook veel die ons tegen werken en zorgen dat we onze dromen niet waarmaken of vastbijten zitten waar we eigenlijk niet willen vast willen zitten in ons leven. Vraag je bijvoorbeeld eens af wat jouw overtuiging is over jouw kunnen. Zeg je vaak tegen jezelf dat je dingen niet kan? Geloof je dat je niet goed genoeg bent? Of geloof je juist dat je kan bereiken wat je wil. Denk je dat je alles kunt bereiken waar je van droomt of laat je je tegen houden door de dingen die je tegen jezelf zegt?

Overtuigingen veranderen is niet makkelijk. We zeggen immers al van jongs af aan tegen onszelf bijvoorbeeld dat geld verdienen hard werken is of dat groot dromen en succes hebben voor anderen is weggelegd.

Lees ook: Wat vertel jij tegen jezelf? verander negatieve gedachtes in positieve

Je kunt een nieuwe werkelijkheid voor jezelf creëren door andere dingen tegen jezelf te zeggen. Nuttige dingen, prettige dingen die bijdragen aan wat je wil bereiken. Gedachtes en overtuigingen die je helpen te worden wie je wil zijn. En zeg dat zo vaak tegen jezelf op verschillende manieren dat je het gaat geloven. Je moet het echt echt geloven wil het voor je gaan werken. Als je hardop zegt dat je vol zelfvertrouwen zit maar in jou voel je stiekem wat anders, dan is wat je voelt wat je krijgt.

Situaties zijn dus van zichzelf neutraal en wij geven er een gevoel of oordeel aan door het door ons eigen referentiekader te halen. Door je bewust te worden van de filters die je onbewust toepast op een situatie of overtuiging, kun je milder kijken naar de mensen om je heen. Bovendien kun je je waarheid veranderen en voor je laten werken door je overtuigingen en je filter aan te passen.

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.