fbpx
Menu
Mindset

3 gedachtes die helpen bij zelfacceptatie

Jezelf accepteren, gedachtes die helpen

Het echte strandweer staat voor de deur, dus tijd om de bikini uit de kast te trekken. Of toch niet? Laat jij je tegenhouden plezier te maken en je helemaal vrij en gelukkig te voelen op het strand door je zelfbeeld? Verstop je je lijf liever dan dat je herinneringen maakt? Zo zonde toch? Jij bent het zo ontzettend waard om je lekker in je lijf te voelen. Je bent goed genoeg om jezelf te accepteren en te genieten.

Deze gedachtes helpen jezelf te accepteren

We kennen ze allemaal wel. Die vervelende stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat je niet mooi genoeg bent. Dat je waardeloos bent en niet goed genoeg. Dat je je moet schamen. Maar lieverds, het zijn gedachtes. En je eigen gedachtes hoef je niet serieus te nemen als je dat niet wil. Dat stemmetje in je hoofd, je ego, heeft het goed met je voor maar brengt het niet altijd zo tactisch. Het wil je beschermen. Dus als jij bedenkt, ik ga het strand op in mijn nieuwe vrolijke bikini, schreeuwt je ego, Joh doe maar niet want je zou wel eens gekwetst kunnen worden.

Ja dat zou kunnen. Maar het zou ook kunnen van niet. Je ego heeft het niet altijd bij het rechte eind. Soms handelt hij vanuit angst. En angst is nog nooit een goede raadgever geweest, wel?

Iedereen is te druk met zichzelf

Realiseer je dat mensen allemaal veel te druk zijn met zichzelf om echt aandacht voor iemand anders te hebben. Ja tuurlijk bekijken we elkaar als we op het strand lopen maar als je weer thuis bent, kun je je dan nog een gedachte herinneren die je over iemand anders had? Misschien als je goed je best doet, herinner je je nog iemand. Iets wat opviel. Wat je ook gedacht hebt, het heeft die persoon niet bereikt tenzij je het het hardop hebt uitgesproken. Die persoon heeft van jouw gedachtes geen last gehad.

Twee jaar geleden in Zweden op zomervakantie met mijn gezin realiseerde ik me ineens wat. Ik kon me zelf blijven verschuilen op het kleedje terwijl mijn kinderen in het meer aan het spelen waren, of ik kon gewoon lekker mee plezier maken en mooie herinneringen vast leggen. Ik liep over het strand en keek om me heen. Ja mensen keken wel naar me maar niet uitgebreid en bovendien keek ik ook terug. Ik bleek helemaal niemand te kennen. Niemand zei wat vervelends en als ze al wat zouden denken, zou ik ze waarschijnlijk nooit meer tegenkomen. Als ik die mensen toch niet kende, en zij mij niet, waarom zou ik me dan aantrekken wat zij van me zouden kunnen denken?

Ik besloot dat het tijd werd mijn kinderen herinneringen te geven van een moeder die gek deed en plezier met ze maakt op vakantie. Die zich niet zou laten tegenhouden door mogelijke gedachtes van mensen die er voor ons niet toen doen. Ik besloot daar op dat moment dat mijn kinderen mij niet zouden herinneren als die vrouw die nooit mee deed en zich altijd schaamde voor haar lijf.

Ga er vanuit dat mensen positief over je denken

We kunnen niet weten wat er in iemand zijn hoofd om gaat, tenzij ze het hardop tegen ons vertellen, en zelfs dan is het nog niet zeker. We zijn geneigd vooral negatief in te vullen hoe andere mensen over ons denken. Maar de waarheid is, hoe jij denkt dat anderen over je denken, zo denk je over je zelf. Au! Andere mensen denken helemaal niet zoveel over jou.

Denk eens na hoe jij over je beste vrienden denkt. Of over de mensen in je omgeving. Denk je dan in termen als niet goed genoeg, kan ook niks? Of denk je eerder in termen als wat een leuk mens. Gezellig om mee te kletsen en wat ziet ze er leuk uit. Voel me bij haar op mijn gemak en ga graag met haar om? Wat kan ze goed vertellen, wat kan ze goed luisteren, wat fijn dat… en wat gaat ze leuk met haar kinderen om?

We zijn vooral zelf heel negatief, de dingen die jij niet goed vindt aan jezelf, heb je in je hoofd enorm groot gemaakt. Voor iemand anders doet het er niet toe. Waar jij zo’n last van hebt, maakt jou voor iemand anders niet wie je bent. Dus de kunst is, je eigen gedachten van negatief naar positief om te draaien. Dat is niet makkelijk en vraagt om training. Net als dat je je lijf traint en je niet zonder training een marathon kan lopen, lukt het je waarschijnlijk ook niet om in één keer positief naar jezelf te kijken. Maar elke keer dat je oefent, kom je weer een stapje dichterbij. En het is het waard. Jij bent het zo ontzettend waard.

Wordt milder naar anderen

Wordt milder naar anderen. De oordelen die jij over iemand anders hebt, zeggen veel meer over jou, dan over die persoon. Elke keer dat je oordeelt over iemand anders, oordeel je eigenlijk over jezelf. Bovendien brengt het je in een negatieve stemming en dat is niet wat je wil. Toch?

Als jij het gek vindt hoe iemand anders zich gedraagt, ligt daar voor jou een pijnpunt. Stel, om even op het strand te blijven, je buurvrouw loopt topless rond te paraderen op het strand met haar kinderen. Je ziet haar voorbij komen en er schieten allemaal gedachtes door je hoofd. Dat kan toch niet, straks komt ze de directeur van haar bureau tegen. Worden haar kinderen straks niet gepest op school??? Allemaal gedachtes. Gedachtes die voortkomen uit jouw eigen onzekerheid en ongemak. Laat ze los, laat ze lekker waaien en laat je buurvrouw doen waar zij zich goed bij voelt.

Door te oordelen over anderen, zet je ook een negatief zaadje over jezelf in je hoofd. Een beperkende gedachte. Kijk in plaats van je negatieve oordeel naar hoe leuk het is dat die moeder gewoon met haar kindjes op het strand aan het voetballen is. Hoe zelfverzekerd ze zich beweegt en vraag je eens af wat je van haar zou kunnen leren. Stel je open voor hoe ze dat doet zonder jezelf te vergelijken. Leer van de mensen om je heen.

Lees ook: Meer tijd voor jezelf maken – maak jezelf prioriteit

Ga genieten van het leven. Maak je niet te druk om wat anderen zouden kunnen denken, de mensen die er voor jou toe doen denken juist heel positief over jou. Het is het stemmetje in je hoofd, je ego die je de mond moet snoeren. Probeer jezelf te accepteren. Je bent goed zoals je bent!

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.