fbpx
Menu
Mindset

Mijn eerste ervaring met Familie opstellingen

Mijn eerste ervaring met Familie opstellingen

Whoop whoop en dan staat daar ineens je eigen bedrijf. Nu ben je officieel coach. Vrouwen coachen die veel stress ervaren en niet het gevoel hebben gelukkig te zijn binnen hun gezin zoals het nu draait. De eerste leukste vrouwen heb je mogen begeleiden en behalve dat dat helemaal voelt als de juiste keus, krijg je ook nog eens dankbare woorden terug. En dan…. blijft het stil. Je weet, ik kan dit alleen doen maar dat kost tijd. En energie. En geld.

Aan de slag met een coach

Een andere optie is om hulp in te schakelen. Een coach. Een business coach in dit geval want een bedrijf zonder klanten is geen bedrijf šŸ˜‰.

Een paar maanden geleden nam ik de grote stap een traject aan te gaan met een business coach die mij helpt mijn coach praktijk op te zetten. En daar dook ik in de wereld van familie opstellingen. Want een bedrijf runnen en goed coachen, begint bij je eigen het aangaan van je eigen proces.

Familie opstellingen

Op dit moment heb ik 2 opstellingen gedaan en heb ik in verschillende opstellingen een bijdrage mogen leveren. Wat ik met je wil delen, is mijn eerste ervaring.

Het voelt heel welkom als ik binnen kom maar ik ben gespannen want ik weet niet wat me te wachten staat. Om me goed voor te bereiden heb ik het boek De Fontein van Els van Stijn bestudeerd en verschillende podcasts geluisterd. Ik snap inmiddels waar het overgaat EN ben allang tot de conclusie gekomen dat dit is hoe het werkt en waar het gedrag wat mij tegen houdt de dingen te doen die ik graag wil, dus vandaan komt.

Maar een grote vraag blijft mij na al die uurtjes bestuderen in mijn hoofd hangen.

HOE LOS IK DAT DAN OP?

Daar zit ik dan. “Je hoeft niks te doen. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je blijft doorademen.” Uhh, Oh ja, ademen. Ik neem een diepe zucht en zak wat verder in de stoel.

Voor me op de grond liggen A4-tjes met een woord er op. Met aandacht kijk ik naar wat er voor me gebeurd. Een beetje vreemd, oncomfortabel. Mijn coach gaat van blaadje naar blaadje en vertelt wat ze ervaart. Wat ze voelt. Welke emoties er naar boven komen. En de tranen stromen ondertussen over mijn wangen. Waarom? Het is zo ontzettend raak.

Dat is mijn uitnodiging. Ik mag zelf plaatsnemen op de woorden. Mijn coach neemt plaats op een van de andere. Heftig dit. Ik word overvallen door emoties. “Laat maar komen, we zijn hier niet om emoties tegen te houden en weg te stoppen…”

Ik kan er geen woorden aan geven

Ik kan nog altijd niet verwoorden wat er tijdens zo’n opstelling EN de weken erna gebeurd. Het is bijzonder. Het toelaten van emoties die zo diep zitten, waarvan je niet eens wist dat ze er Ć¼berhaupt zitten en vervolgens hardop uitspreken je plek in te nemen en het lot van de ander bij de ander kunnen laten… Het zet een berg in beweging.

Het is heel intens. Het kostte veel energie. Na de laatste opstelling was ik ruim 3 weken intens vermoeid, ik begon te twijfelen aan mijn gezondheid. Tegelijkertijd zaten mijn emoties ontzettend aan de oppervlakte. Alsof er heel heel veel uit moet maar het komt niet.

Tot het wel kwam. En daarna… alsof er letterlijk wat van mijn schouders is gevallen. Iets… Er is “iets” verandert in mij. Ik mag stoppen met proberen te verwoorden wat dat dan is. Stoppen met snappen wat er precies allemaal gebeurd.

“Iets” voelt als een grote stap. En ik kijk uit naar de volgende…

Hoe los ik het dan op?

Hoe los ik dat dan op? Voor mij is het antwoord: Aangaan. Een stap zetten buiten wat voor mij als veilig en comfortabel voelt. Een stap zetten in de richting die ik op wil, ook al doet dat pijn en voel ik weerstand. Met iemand die ik vertrouw en die zelf al heeft doorlopen waar ik tegen aan loop.

PS. Deze blog is een kijkje in mijn proces. Ik deel met je hoe ik ‘het’ ervaar zonder persoonlijke details te delen. Ik schreef ook een vervolg wat het traject familie opstellingen met mij bracht een jaar later

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.