fbpx
Menu
Mindset

Dit helpt tegen overprikkeling

dit helpt tegen overprikkeling

Misschien herken je dit. 100% geven terwijl je geen 100% hebt. Elke dag een stukje verder in de min. Op moment van schrijven wordt er een flink beroep gedaan op mijn batterij. Mijn energie stroomt weg. Overprikkeling ligt op de loer.

We zitten in een virustreintje. De kinderen (4🙈) geven het stokje steeds door aan de volgende. Het niet slapen, continue beschikbaar zijn… Het voelt als inleveren. Wat ook prima is. Het hoort erbij in het moederschap. En ik weet, dit is even… Tijdelijk.

Phoe, nou gelukkig wel…

Tenzij het je normaal is. En…. Het was veel te lange tijd mijn normaal. Jaren en jaren.

Elke dag meer geven dan ik had. Ik stond trouwens ook niet open voor welke goede tip of advies dan ook 🙈. Mèt alle gevolgen. Somber, mentaal en lichamelijk uitgeput, aankomen 😅, heel negatief denken, labiel, geheugenproblemen, en verschillende lichamelijke klachten als oa. dagelijks zware hoofdpijnen, niet meer kunnen slapen, menstruatie die uit bleef… ☹️

De afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met innerlijk werk. Dat bracht me heel veel. Het lukte me meer en meer ruimte te maken voor mezelf, goed voor mezelf te zorgen en me zelfverzekerd en veel meer ontspannen te voelen.

Kleine dingen die helpen bij overprikkeling

Maar ook ben ik gaan onderzoeken welke kleine dingen mij op dagelijkse basis zouden kunnen helpen me minder overprikkeld en opgebrand te voelen. Kleine rustmomentjes in de dag.

En ik heb inmiddels een paar sterke voorkeuren.

1. Yoga Nidra van House of deep relax. Een kort moment van diepe ontspanning. Helpt me enorm ook in periodes waarin ik moeite heb met slapen (en de kinderen wel slapen 😅). Het schijnt dat 1 sessie yoga midra gelijk staat aan 4 uur slaap.

2. Prikkelmat of spijkermat. Laatste klinkt leuker he! Ik gun werkelijk iedereen er een. Het doet in het begin een beetje pijn en toch val ik er super snel op in slaap. Het is voor mij de aller allersnelste manier van echt diep kunnen ontspannen. Ik heb deze van Flowee

3. Loop earplugs. Wat een uitvinding. Ik heb zelf de loop engage. Ik kan met mijn omgeving blijven praten en toch gaat de scherpte van het geluid af. Ik gebruik ze sowieso standaard in de auto wanneer ik de kinderen mee neem. Dan is geluid me al snel teveel. Ik overweeg nu ook de loop quiet noice voor s nachts.

4. Intensief sporten. En ik weet ook dat dit een vorm van verslaving is, het geeft me toch de reset die ik nodig heb.

5. Korte ademhalingsoefeningen. Zo fijn omdat het werkelijk overal kan. Welke ik zelf graag gebruik is de volgende: diep inademen naar je buik en langzaam weer uitblazen alsof je een kaarsje wil laten flakkeren. En dat herhaal je een paar keer. Je uitademing kan veel langer zijn dan je inademing en ook elke ademhaling nog wat langer duren. Hiermee geef je je lichaam het signaal, ik ben veilig.

6. Dansen, je laten bewegen door muziek, schudden…

7. En douchen. En wanneer het nodig is, kan het me eigenlijk niet schelen of het midden op de dag is of dat ik al gedoucht heb. Het warme water, de kleine cabine, het even alleen zijn… het ontspant altijd. Ik kan er weer even terug bij mezelf komen.

8. Magnesium voetenbadje. Heerlijk ontspannen en het vult direct je magnesium aan!!! En inmiddels een begrip hier thuis. Elke avond is er wel 1 van de kinderen die vraagt of het mag. Ik gebruik een schep van deze magnesium vlokken in warm water.

9. Binaural beats. Het is soms even zoeken naar welke je fijn vindt. Er zijn verschillende te vinden op youtube. Ik gebruik zelf de app mediation moments. De lage hertz frequentie hebben een kalmerend effect op overprikkeling

Welke zou er voor jou op 10 staan? Of staat er eentje tussen mijn lijstje waar je nieuwsgierig naar bent?

Ik gun je een ontspannen dag 😊

Is voor jou overprikkeling, niet meer kunnen ontspannen en meer geven dan je hebt niet meer van korte duur, merk je dat je het heel graag anders wil, maar zie je niet hoe het voor jou anders kan? Plan hier een vrijblijvend gesprek waarin we samen kijken wat jou dromen en doelen zijn en wat maakt dat dat je nu (nog) niet lukt. >>> klik hier om een inzichtsessie te boeken<<<

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.