fbpx
Menu
Boeken

Ongetemd leven – 3 inzichten

ongetemd leven - leven op je eigen voorwaarden

Ongetemd leven. Leven en de kooi die je om je heen vormde de afgelopen jaren los laten. Vraag je eens af waarom je de dingen doet die je doet. En waarom doe je dingen die je wil, niet? Wie ben jij en wat wil je?

Ongetemd leven – Glennon Doyle

Ongetemd leven van Glennon Doyle. Ik zag hem voorbij komen en had hem al naar huis geklikt nog voor ik er goed naar gekeken had. Het moest zo zijn. Ik begon te lezen en las hem in sneltreinvaart uit. Ik las stukken voor aan Merijn, mijn man. We paste direct dingen aan binnen ons gezin en discussieerde over bepaalde vraagstukken. Want inderdaad, waarom doen we dat, bepaalde dingen, eigenlijk?

We zijn gevormd. We doen heel veel dingen zonder ons af te vragen waarom. We staan er niet bij stil. We doen dingen omdat we het gewend zijn of omdat we denken dat het moet. In ongetemd leven beschrijft Glennon Doyl casussen uit haar leven. Die casussen roepen vanzelf vragen bij je op.

3 van mijn inzichten na het lezen van dit heerlijke boek deel ik met je:

Waarom doen we de dingen die we doen?

Waarom doen we de dingen die we doen? Waarom eigenlijk? Vraag je je dat wel eens af? Heel veel van de dingen die we doen hebben we onszelf aangeleerd omdat we denken dat het zo hoort. Het zijn de ongeschreven regels van de maatschappij. We hebben ons patronen in ons denken en gedrag aangeleerd omdat onze omgeving zo dacht. Omdat we het op tv in onze generatie veel voorbij zagen komen. Omdat onze vrienden zo dachten of omdat het de manier was die voor ons om dat moment het beste werkte.

Maar, wat je nu denkt dat de waarheid is, is dat de waarheid. Is het een helpende gedachte die je hebt of juist eentje die je flink beperkt?

Ik vind het een super interessante vraag. Waarom doe je de dingen die je doet. Heb je daar heel bewust zelf voor gekozen of is het iets anders wat je dat laat doen. Of waarom doe je dingen niet. Welke dingen vertel je jezelf allemaal dat je bijvoorbeeld niet de dingen doet die je diep van binnen graag wil? Wat maak jij jezelf wijs?

Lees ook: Leven naar je eigen voorwaarden

helemaal jezelf worden

Welk stukje van mij ben ik zelf?

Kinderen na een jaar of 10 gaan zich steeds meer aanpassen naar hoe de maatschappij vindt dat ze zich moeten gedragen. Dat betekend dat ze steeds meer dingen gaan doen omdat het hoort in plaats van dat ze dingen gaan doen omdat ze vanuit hun hart voelen dat ze dat moeten doen.

We horen bijvoorbeeld, nee joh, je kunt beter niet de dierenwereld in gaan, daar is geen geld mee te verdienen. Ga maar beter richten op je wiskunde, met tekenen en kunst wordt je niet rijk. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Zorg dat je je hoofd niet boeven het maaiveld uitsteekt.

We leren al heel snel dat we niet naar ons zelf moeten luisteren maat beter naar onze omgeving. En nu vraag ik me af, welk stukje ben ik dan echt zelf?

Dapper is luisteren naar jezelf

Dapper is niet de dingen doen die je niet durft te doen. Dapper is ook niet dat je dingen doet die je liever niet doet. Dapper is luisteren naar jezelf ondanks dat anderen mensen zeggen dat je iets wel of niet moet doen. Dapper is vooral kiezen voor wat jouw hart je verteld en niet kiezen voor wat anderen mensen denken dat goed voor je is, niet goed voor je is.

Het zet me aan het denken. Vorige week had ik een gesprek met mijn oudste zoon. Hij bekijkt de dingen graag van een afstandje. Hij denkt er eerst goed over na en geeft dan heel duidelijk zijn grens aan. Meestal ligt die grens ergens anders dan zijn vader en ik voor hem in gedachte hebben. Onze grens heeft vooral te maken met dat we hem willen beschermen. We willen dat hij lekker in de groep blijft liggen. We willen dat hij mooie herinneringen maakt en af en toe wat dingen probeert die hij spannend vindt.

Glennon beschrijft in haar boek ongetemd leven een mooie casus. Het komt er op neer dat als kinderen jong zijn dat we als volwassenen vinden dat ze dingen moeten doen. Dat het dapper is dat ze dingen proberen die niet durven. We leren ze hun gevoel, hun angst te negeren en te luisteren naar een ander. En dan worden onze kinderen als vanzelf een puber. En wat dan. Wil je dan nog steeds dat ze naar anderen luisteren en hun gevoel negeren? Zeg je dan nog steeds, kom ga naar dat feest en doe dapper. Doe eens iets wat je eng of spannend vindt.

We kijken er nu anders tegen aan. We geven hem voldoende informatie en respecteren dan zijn keus. We zijn enorm trots op een kind wat zo goed naar zijn gevoel weet te luisteren ondanks dat anderen hem pushen de dingen te doen waar hij zich niet zeker over voelt. Het is zijn kracht. Dat is pas dapper.

Dapper is niet tegen je gevoel in dingen doen die je spannend of eng vindt. Dapper is juist luisteren naar jezelf als anderen zeggen dat je dat niet moet doen. Dapper is helemaal jezelf durven zijn in een maatschappij die vanalles van je verwacht. Dat is dapper.

Is ongetemd leven een aanrader? Zeker wel. Het is goed om stil te staan bij waarom we over dingen denken zoals we doen. Waar komen onze denk patronen vandaan bijvoorbeeld over racisme? Hoe denken we over onszelf binnen deze maatschappij? Hoe willen we onze kinderen opvoeden? Door ongetemd leven te lezen breek je een stukje af van de kooi waarin je vast zit. Glennon Doyl laat je nadenken over de keuzes die je nu maakt en de manier van ons denken zodat je stappen kunt zetten dichter bij jezelf te komen.

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van projectleukerleven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en het veranderen van je mindset. Voel je welkom om ons te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.